INLIA


Werkdag Vluchtelingen RvKN op 3 nov a.s. 23/10/2007

Op zaterdag 3 november 2007 van 10.00 tot 16.00 uur organiseert de Projectgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken weer haar jaarlijkse Werkdag Vluchtelingen. De dag wordt opnieuw gehouden in de Guido de Brès Scholengemeenschap, Arnhemseweg 65 in Amersfoort. Thema van de dag is Het Generaal Pardon en hoe nu verder? Afwikkeling en consequenties voor kerkelijke hulpverlening aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

Vele mensen, ook uit kerkelijke kringen, hebben er op aangedrongen; eindelijk is het Generaal Pardon er nu gekomen. De Raad van Kerken is daar zeer verheugd over.

Der afhandeling is voortvarend ter hand genomen door Staatssecretaris Albayrak, maar er blijven veel vragen bestaan en gaandeweg ontstaan er ook nieuwe vragen. Tevens worden problemen met betrekking tot de uitvoering duidelijk. Op deze Werkdag 2007 kijken wij vooruit naar de afhandeling van de Pardonregeling en naar de situatie die ontstaat als het pardon is geëffectueerd.

Het programma van de dag is gevarieerd: er is alle gelegenheid elkaar rond het thema te ontmoeten, samen te eten, er is keus in themas van workshops, er is informatie over de bijbeltiendaagse, u kunt vooraanstaande politici aan de tand voelen, er is muziek, en we sluiten af met een kort vesper.

Programma

9.30 uur Deuren open, koffie en thee staat voor u klaar

10.00 uur Opening door Ton van Eijk, algemeen secretaris a.i. van de Raad van Kerken

10.15 uur Inleiding door Mgr.De Korte, bisschop van de commissie Justitia et Pax

10.30 uur Het Generaal Pardon; inhoud en afwikkeling

Inleiding door Wilma Lozowski van VluchtelingenWerk Nederland

10.50 uur Vragen

11.15 uur Workshops

§ Reïntegratie van uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de Pardonregeling vallen

door Geesje Werkman van de PKN

Jarenlang ben je als asielzoekers onderhouden door de staat en weggehouden van de samenleving. Nu moet je ineens (re)ïntegreren, vallen alle speciale voorzieningen weg en moet je als mondige en actieve burger een leven opbouwen in een onbekende samenleving. Een workshop over moeilijkheden die dit mogelijkerwijs oplevert bijvoorbeeld bij de opbouw van sociale netwerken, bij het vinden van werk en bij het omgaan met geld.

§ Geestelijke gezondheidszorg

Door Evert Bloemen van Pharos

Bekend is dat psychische problemen kunnen ontstaan op het moment dat asielzoekers zekerheid krijgen over hun verblijfsstatus. Hoe signaleer je als hulpverlener problemen? Hoe ga je om met agressief gedrag of depressies? Hoe kun je bemiddelen voor een intercultureel zorgaanbod?

§ De toekomst van de noodopvang door kerken en gemeenten

door John Van Tilborg van INLIA

Er zijn veel mensen die ook al lang in Nederland verblijven, maar buiten de Pardonregeling vallen. Gemeenten hebben moeten instemmen om de gemeentelijke noodopvang voor deze mensen te sluiten, maar kerken zijn daar natuurlijk niet aan gebonden. Welke rol is er nog voor kerkelijke noodopvang in de toekomst? Welke veranderingen in populatie en taken staat hen te wachten?

§ Terugkeer door DT&V

door Alex van Pelt en Theo Meijboom van de Dienst DT&V en Wilma Lozowski van VluchtelingenWerk. Als een asielzoeker niet in aanmerking komt voor verblijf en geen procedures meer heeft lopen, dan wordt verwacht dat hij/ zij het land verlaat. Staatssecretaris Albayrak wil mensen die niet mogen blijven versneld uitzetten. Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Wat zijn de plannen en procedures?

12.45 uur Lunch, u aangeboden door de Raad van Kerken

13.45 uur Discussieforum met de fractiewoordvoerders asiel uit de Tweede Kamer o.l.v. Willem Breedveld (Trouw)

15.30 uur Viering geleid door ds Ferdinand van Melle (voorz Projectgroep Vluchtelingen)

Thema: de vreemdeling in ons midden (in lijn met de bijbel 10 daagse die in deze tijd is)

Aan het afsluitend vesper wordt meegewerkt door mw. Els Brouwer, (vz. Vluchtelingenwerkgroep RvK Zeist), hr. Cor Groenendijk

(digitaal landelijk en in persoon kerkelijk actief voor vluchtelingen in Rotterdam en Zestienhoven), Esther Ocheng, piano.

16.00 uur Einde werkdag

Voor al uw vragen over deze dag en uw aanmelding kunt u contact opnemen met:

Marianne van der Beek, secretaris Projectgroep Vluchtelingen,

p/a Justitia et Pax, Postbus 16334, 2500 BH Den Haag,

tel. 070-3136800, mail: mbk@justitiaetpax.nl