Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 23 oktober 2007

Museumnacht Amsterdam: nieuwe ontwikkelingen

Datum: zaterdag 3 november 2007
Plaats: 42 musea in Amsterdam
Tijd: 19.00 - 02.00 uur
Prijs: ¤ 14, - in de voorverkoop, ¤ ¬ 17,50 op avond zelf (excl. servicekosten) Info: www.n8.nl

Zaterdag 3 november: de achtste Museumnacht Amsterdam (n8). 42 musea openen hun deuren van 19.00 tot 02.00 uur en organiseren bijzondere evenementen. Tijdens de n8 verwelkomen zij een nieuw en jong publiek. Dit jaar zijn er een aantal spannende nieuwe ontwikkelingen.

Beleef de Museumnacht op je mobiel
Het volledige programma van de n8 is dit jaar beschikbaar op je mobiele telefoon. Hoofdsponsor KPN lanceerde in 2006 de KPN Mobiele Museumgids. Dit jaar verschijnt deze opnieuw, maar nu in een zeer uitgebreide versie. Met de KPN Mobiele Museumgids hebben bezoekers het complete programma van de 42 deelnemende musea op hun mobiel, plus het laatste n8-nieuws, een leuke quiz en een interactieve plattegrond van Amsterdam met de locaties van alle musea. Bovendien biedt de gids ook de mogelijkheid om nachtgeluiden (mp3-bestanden met audiocommentaar bij kunstwerken) via je mobiel te ontvangen en te beluisteren.

In het Stadsarchief Amsterdam (De Bazel) krijgen bezoekers met de KPN Mobiele Museumgids op hun telefoon nog iets extra's. Tijdens de n8 ontvangen ze automatisch extra informatie via Bluetooth bij een aantal bijzondere objecten en ruimtes in het Stadsarchief. Deze objecten zijn te herkennen als KPN n8 punten.

De KPN Mobiele Museumgids vanaf vandaag gratis te downloaden door een sms met 'n8' te sturen naar 4628 of via www.n8.nl/mobiel.

Kaarten met korting via Hyves
Voor het tweede jaar op rij is Hyves partner van de n8. Dit jaar resulteerde het partnership in een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis van Hyves worden er via Hyves kaarten verkocht. Leden van de Museumnacht-Hyve kunnen direct hun kaarten kopen met ¤2 korting. In totaal zijn er 888 kaarten met korting beschikbaar -deze kunnen tot donderdag 25 oktober online gekocht worden. Inmiddels heeft de n8-Hyve meer dan 1600 leden. Zie http://museumnacht.hyves.nl.

De n8 van...
Kunstenaars, tijdschriften, muzikanten en andere betrokkenen maken hun eigen selectie uit het overweldigende programma-aanbod van de n8. Zo tippen zij hun achterban en werken ze als ambassadeurs van de n8. Er bestaat bijvoorbeeld al een n8 van Valerio Zeno (VJ bij TMF) en tijdschrift Reload. Ook bezoekers van de site kunnen hun eigen selectie maken en deze uitprinten zodat zij met een persoonlijk programma in de hand de n8 in gaan. Bovendien krijgt iedere 'n8 van...' een embed-code zodat gebruikers hun n8-selectie op een eigen blog of bijvoorbeeld op Hyves kunnen publiceren.

Opening in het Stadsarchief, 18.30 uur
De opening van de Museumnacht vindt dit jaar plaats in het nieuwe Stadsarchief, in monumentaal pand De Bazel aan de Vijzelstraat. Nieuw bestuurslid van de Museumnacht, radiomaker en presentator Andrew Makkinga opent hier de n8 officieel. Daarna zal er een spectaculair audiovisueel optreden plaatsvinden van documentairemaker Joeri Bleumer in samenwerking met onnavolgbaar multimediacollectief PIPS:lab. Het eind van dit optreden om 19.00 uur is tevens het startschot van de n8.

Uitgelicht
Elk museum dat deelneemt aan de n8 zal herkenbaar worden gemaakt door een roze verlichte kubus bij de entree. Deze worden gemaakt door afvalarchitecten Refunc uit Den Haag. Daarnaast voert kunstenaar Theodore Watson zijn Lasertag-project uit op de zijwand van NEMO science center. Bezoekers en graffiti-artiesten kunnen hier schrijven en 'taggen' met lasers in een lichtvlak. De lichtprojecten worden mede mogelijk gemaakt door Dienst IVV van de Gemeente Amsterdam.

Gratis GVB vervoer
Dit jaar is het GVB voor het eerst vervoerspartner van de Museumnacht. Dit houdt in dat n8-bezoekers op vertoon van hun passe-partout de gehele n8 (van 18.00 tot 06.00 uur) gratis gebruik kunnen maken van al het GVB vervoer in Amsterdam: metro's, trams, stadsbussen en nachtbussen. Daarnaast worden ook nog de museumboten van Rederij Lovers ingezet voor sfeervol vervoer over de grachten.

Samenwerking met Amsterdamse clubs
Bezoekers van de Museumnacht kunnen de n8 afsluiten in één van de acht clubs die een n8-afterparty organiseren. Op vertoon van een n8-passe-partout krijgen bezoekers korting op de entreeprijs van 11, Bitterzoet, Hotel Arena, Melkweg, Odeon, Paradiso, Sugar Factory en W139 Basement.

n8 t-shirts te koop
Samen met Freshcotton organiseerde de n8 een Design een T-Shirt Contest. Met 283 inzendingen en duizenden stemmen was deze wedstrijd een groot succes. Het ontwerp van Rob Kiebert uit Castricum won de juryprijs en is binnenkort te koop via freshcotton.com. Daarnaast zijn nog twee andere exclusieve n8-shirts verkrijgbaar die zijn ontworpen door Grrr, het bureau dat de visuele communicatie van de n8 verzorgt.

Kaartverkoop
Dit jaar zijn n8-passe-partouts voor het eerst te koop via alle verkooppunten van Ticket Service Nederland. Dit zijn o.a. de grotere postkantoren, GWK kantoren en Free Record Shops door heel Nederland. Verder zijn ook de volgende Amsterdamse locaties Ticket Service verkooppunten: AUB Ticketshop, VVV Stationsplein, Concerto, Fame Music Store en Get Records. Passe-partouts zijn ook telefonisch te bestellen via het Ticket Service call center (tel. 0900-3001250, 0,45 cpm). N.B. Er zijn dus geen passe-partouts verkrijgbaar bij de deelnemende musea.

Passe-partouts kosten in de voorverkoop ¤ 14, - (excl. servicekosten). Op de avond zijn passe-partouts, indien nog beschikbaar, tot 22.00 uur te koop bij een beperkt aantal locaties en kosten dan ¤ 17,50 (excl. servicekosten).

In 2006 was de n8 geheel uitverkocht. Het wordt daarom aangeraden kaarten in de voorverkoop te kopen.

Sponsoring & partners
De Museumnacht wordt mede mogelijk gemaakt door KPN (hoofdsponsor), Het Parool (mediapartner), Gemeente Amsterdam (partner), Hyves (partner), GVB (vervoerspartner).

Deelnemende musea en instellingen
Allard Pierson Museum, Amsterdams Historisch Museum, Anne Frank Huis, De Appel, ARCAM, Artis Aquarium, Artis Dierentuin, Artis Planetarium, Bijbels Museum, Bijzondere Collecties, De Burcht, Energetica, Filmmuseum, Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, Van Gogh Museum, Hermitage Amsterdam, De Hortus Amsterdam, Huis Marseille, Joods Historisch Museum, Museum Van Loon, Mediamatic, Nederlands Instituut voor Mediakunst, NEMO science center, De Nieuwe Kerk, Museum Ons' Lieve Heer op Solder, Openbare Bibliotheek Amsterdam (gastlocatie), De Oude Kerk, Persmuseum, Pianola Museum, Museum Het Rembrandthuis, Rijksmuseum, Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam (alleen VOC schip), Stadsarchief Amsterdam, Stedelijk Museum, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Tassenmuseum Hendrikje, Theatermuseum, Tropenmuseum, Verzetsmuseum, W139 Basement, Waag Society, Museum Willet-Holthuysen.

###

Over Stichting Museumnacht Amsterdam
De Stichting Museumnacht Amsterdam promoot de Amsterdamse musea gezamenlijk onder een nieuw en jong publiek. Dit doet zij door het organiseren van de jaarlijkse Museumnacht Amsterdam, regelmatig terugkerende nachtsalons (uitgaansavonden in wisselende musea) en door middel van de actieve website www.n8.nl, met een blog en het mp3-project nachtgeluiden.


---



Ingezonden persbericht