IVN Nederland


Natuurwerkdag op het Caitwickerzand

De Staatsbosbeheer natuurbeheergroepen van Kootwijk en Ugchelen-Hoenderloo

Het Caitwickerzand is zaterdag 3 november één van de 300 werkplekken van de landelijke Natuurwerkdag. Enthousiaste natuurliefhebbers kunnen op aangename wijze meewerken aan het beheer van natuur en landschap.

De organisatoren van de werkdag op het Caitwickerzand doen een oproep aan iedereen die lekker in de buitenlucht wil werken om op zaterdag 3 november te komen meewerken aan het beheer van het fraai gelegen terrein. Zij verzekeren de deelnemers een welbestede, nuttige en aangename dag.
In het gebied wordt om 10.00 uur het officiële startsein gegeven van de werkdag, die tot ca. 15.00 uur duurt. De werkzaamheden zijn zowel voor jongeren als ouderen goed te doen. Er wordt in groepjes onder begeleiding gewerkt, ieder in zijn eigen tempo. Regelmatig worden pauzes gehouden, waarbij gezorgd wordt voor koffie, thee, soep en broodjes. De middagpauze wordt opgeluisterd met vrolijke live-muziek en de deelnemers horen van de aanwezige natuurorganisaties wat de laatste nieuwsfeiten zijn over de natuur in de eigen omgeving.

Jong en oud aan het werk op de heide

De werklocatie Caitwickerzand geldt als één van de fraaie voormalige stuifzandgebieden die de Veluwe rijk is. Het natuurterrein is tegenwoordig halfopen en kent een rijke (korst)mossenvegetatie. Ook de fauna is hier bijzonder; er komen specifieke soorten voor aan insecten, vlinders en vogels, zoals de boomleeuwerik, boompieper, gekraagde roodstaart, geelgors, tapuit en klapekster. Voor het behoud van het natuurgebied en soorten is beheer nodig. Door de spontane groei van opslag van grove dennen dreigen delen van het terrein namelijk volledig dicht te groeien. Op de werkdag worden de dennetjes aangepakt. De boompjes worden uit het terrein verwijderd door ze te rooien of om te zagen.

Neem stevige schoenen en werkkleding mee.

3 november 2007 10:00 - 15:00 uur
Plaats: Veluwe / Kootwijk
Locatie/vertrekpunt: Caitwickerzand, Kootwijkerweg, Nieuw Milligen Route met eigen vervoer: Het Caitwickerzand is te bereiken vanaf de A1, afslag nr. 18, richting Harderwijk, na 500 m eerste afslag links.