NMBS

Ontdek de prestigieuze Trans-Europ-Express

29/10/2007

Tentoonstelling in het station Brussel-Noord van 3 tot 11 november

Vijftig jaar geleden werd de beroemde Trans-Europ-Express gelanceerd. Ter gelegenheid hiervan vindt een tentoonstelling plaats in het spoorwegmuseum in Brussel-Noord, dat hiervoor uitzonderlijk wordt opengesteld. Op het programma staan een evocatie van het befaamde tijdperk met affiches, fotos, maquettes, rijtuigen, locomotieven

In 2007 vieren we de 50^e verjaardag van de lancering van de beroemde Trans-Europ-Express, een belangrijke stap in de ontwikkeling van de spoorwegen in Europa. Ter gelegenheid hiervan vindt in het spoorwegmuseum in het station Brussel-Noord, dat hiervoor uitzonderlijk wordt opengesteld, een tentoonstelling plaats over het tijdperk van de TEEs.

De tentoonsteling bestaat onder meer uit een modelspoorbaan die dé toonaangevende TEE-relatie Parijs Brussel Amsterdam weerspiegelt, foto's en affiches alsook verschillende maquettes van TEE-rijtuigen en dito locomotieven die toen in België reden.

De tentoonstelling loopt van zaterdag 3 november tot zondag 11 november tussen 10 en 18 uur. De toegang is kosteloos. Bovendien staan in het weekend van 3 en 4 november twee TEE-rijtuigen die worden bewaard door het historisch patrimonium van de NMBS-Holding te kijk op spoor 1 van Brussel-Noord. Ze krijgen het gezelschap van de historische locomotieven die de TEE's in België hebben getrokken (twee dieselloc's van de NMBS-Holding en een elektrische van de vzw TSP - Toerisme en SpoorPatrimonium).

In hetzelfde weekend zal ook de spoorwegfilatelie aanwezig zijn met de spoorwegzegel TEE, een bijhorende postkaart en een speciale weekendafstempeling. Dit evenement biedt ook een ideale gelegenheid om spoorwegboeken, affiches, postkaarten aan te kopen in de museumboetiek.

TEE: snelheid en comfort tussen de grote Europese steden

De prestigieuze TEE's werden voor de eerste keer ingezet in 1957, hetzelfde jaar dat het Verdrag van Rome werd getekend dat aan de grondslag lag van de Europese Economische Gemeenschap (EEG).

Het TEE-concept werd ontwikkeld om snelle en comfortabele treinverbindingen tussen de Europese grootsteden te waarborgen, zonder aan de grenzen te moeten stoppen om technische redenen of voor douaneformaliteiten. De Europese spoorwegen wilden die handicap van de internationale treinen wegwerken en de zakenlui een kwaliteitsdienst bieden. Dat was nodig om de concurrentie aan te gaan met de luchtvaart.

België werd al gauw doorkruist door verschillende TEE-verbindingen met Nederland, Duitsland, Groothertogdom Luxemburg, Zwitserland en Frankrijk. De meeste daarvan reden tot halfweg de jaren 80 om dan plaats te ruimen voor de EuroCity's en later de hogesnelheidstreinen.