Ingezonden persbericht


Branche Welzijn levert 12.000 maatschappelijke stageplekken en woningcorporaties 2.000

Een maatschappelijke stage bij het buurtwerk, de maatschappelijke opvang, de woningcorporaties, de peuterspeelzalen of de jeugdzorg om de betrokkenheid van jongeren bij de samenleving te vergroten. In 2011 gaan circa 195.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs bij deze en andere organisaties op maatschappelijke stage. Niet voor beroepsoriëntatie, maar om hun maatschappelijke betrokkenheid te vergroten. Om aan de vraag naar voldoende stageplekken te voldoen, biedt de branche Welzijn op termijn jaarlijks 12.000 plaatsen aan en de woningcorporaties 2.000.

Op zaterdagochtend 3 november maken staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Ineke Smidt, (MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening) en Willem van Leeuwen (Aedes) hierover afspraken tijdens de 'Make a Difference Day' in Den Haag.

De branche Welzijn en de woningcorporaties ondersteunen zelfredzaamheid, sociale samenhang en maatschappelijke inzet van burgers in de samenleving. Deze organisaties bieden creatieve oplossingen gericht op het creëren van kansen en het ontwikkelen van talenten. Vitale buurten en wijken, sociale samenhang en maatschappelijke inzet horen hierbij. Naast de intentie om 12.000 stageplekken aan te bieden voor maatschappelijke stagiairs is de branche Welzijn bereid de bemiddeling en coördinatie van de stageplekken op zich nemen. Op die manier worden scholieren ondersteund bij het vinden van hun maatschappelijke stageplek.

Voorafgaand aan de ondertekening van de intentieverklaringen neemt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt samen met een aantal leerlingen deel aan een maatschappelijke stage in het kader van de 'Make a Difference Day'. Samen met scholieren en bewoners van de Haagse wijk Escamp zal zij de binnentuinen verzorgen en opruimen. Bij deze 'wijkstages' heeft iedere jongere de verantwoordelijkheid voor een groep bewoners. Het werk van de stagiaire kan variëren van tuinonderhoud tot het oplossen van internetproblemen. Welzijnsorganisatie MOOI Laak-Escamp en woningcorporatie Haag Wonen organiseren deze stages voor scholieren.

Perscontacten en aanmelding: Gemma Lenders, 06 533 23 759.

Intentieverklaringen bijgevoegd.

Programma zaterdag 3 november, Den Haag

Huisadres bewoner Escamp: Pieter Langendijkstraat 170, 2533 TN Den Haag 10.00 uur Opening door Ineke Smidt voorzitter MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening 10.15 uur Opknappen binnentuin door leerlingen, bewoners, Marja van Bijsterveldt, OCW, Ineke Smidt, MOgroep en Willem van Leeuwen, Aedes.

Lerend wijkcentrum: Beresteinlaan 625-M, 2542 Den Haag 11.10 uur Rondleiding computerlessen voor ouderen
11.20 uur Toespraken door Van Bijsterveldt, Smidt en Van Leeuwen 11.35 uur Ondertekening intentieverklaringen en stellen van vragen 12.00 uur Einde


---- --
Intentieverklaring maatschappelijke stages