Ingezonden persbericht


Kader Abdolah en Louis Krüger in gesprek tijdens Literair Symposium

Bij ons thuis - de vreemdeling in de literatuur

georganiseerd door
Christelijk Literair Overleg (CLO)
Nederlands Bijbelgenootschap (NBG; Bijbel10daagse) Liter, christelijk literair tijdschrift

Zaterdag 3 november 2007 te Amersfoort

In de literatuur komen we veel vreemdelingen tegen. Mensen die zich niet thuis voelen op de plek waar ze zijn. Zij kunnen zich om allerlei redenen vreemdeling voelen. Iemand vestigt zich op een nieuwe plek en wil tegelijk iets van zijn eigen achtergrond en wezen behouden. Of iemand woont waar hij van kindsbeen is opgegroeid, maar voelt zich anders dan de mensen om zich heen. Misschien trekt hij weg en wil hij zich nergens meer vestigen, omdat hij ervaart, dat zich vestigen altijd betekent dat je een fractie van je eigen, 'vreemde' identiteit opgeeft.

Over vreemd zijn of je vreemd voelen en het dilemma van je vestigen of vreemd blijven gaat het Literair symposium Bij ons thuis - de vreemdeling in de literatuur. Het CLO, het NBG en Liter organiseren dit gezamenlijk op zaterdag 3 november 2007, middenin de Bijbel10daagse, die het thema De vreemdeling en de Bijbel heeft.

Kader Abdolah vluchtte in 1988 uit Iran naar ons land. Hij schreef o.a. Het huis van de moskee, De meisjes en de partizanen en De reis van de lege flessen zal optreden. Hoe verbeeldt hij het dilemma thuis-zijn en/of vreemdeling-zijn? Louis Krüger is een Zuidafrikaans/Nederlandse schrijver. In Zuid Afrika publiceerde hij literaire romans, waarin vervreemding en geweld belangrijke thema's zijn. In Nederland verschenen o.a. Herinnering aan Agnes en Wederkomst. Michiel Gouman leidt een gesprek tussen de beide schrijvers. Daarbij betrekt hij ook de zaal.

Vreemdeling blijven en je nergens thuis voelen kan op de manier van de dichter Slauerhoff: 'Nu weet ik: nergens vind ik vree / op aarde niet en niet op zee.' Bij Slauerhoff is het pijnlijk genoeg, maar toch ook enigszins romantisch. Hij vestigt zich in de kunst en schrijft 'Alleen in mijn gedichten kan ik wonen.' Hiernaast staat literatuur waarin vreemdeling blijven een zaak van leven en dood is, van geweten of het opgeven ervan.

De figuur van de vreemdeling en de keuze tussen je vestigen of een vreemdeling blijven komen we tegen in literatuur van ballingen, landverhuizers en eigenzinnige denkers binnen een dictatuur, van joden van allerlei nationaliteit en van Oost-Europeanen, van vluchtelingen en immigranten hier en van Nederlanders in den vreemde, en zo verder.

Het ochtendprogramma wordt muziekaal omlijst door de klezmerband onderleiding van Gottfrid van Eck.

Naast het optreden van Kader Abdolah en Louis Krüger zijn er in het middagprogramma tal van workshops waarin het thema op literaire wijze uitgewerkt wordt. Tot nu toe zijn de volgende workshops bekend:
* Hans Ester over de jood in de Europese literatuur,
* Louis Krüger over de vreemdeling in zijn romans
* Machteld Teekens over schrijven en tekenen bij het thema vreemdeling
* Clazien Verheul over vreemdeling in de Bijbel,
* Prof. Kees Versteeg over de literaire structuur van de Koran,

Locatie: Scholengemeenschap Guido de Brès, Paladijnenweg 251, 3813 DH Amersfoort. Tijd: 9.30-16.00 uur. Prijs: inclusief lunch: ¤ 30; voor jongeren ¤ 20.
Aanmelden met behulp van de antwoordbon achterin dit nummer of bij Margriet van Wijk, Alphons Diepenbrocklaan 6, 7425 HK Deventer, margrietklapwijk@home.nl Zie ook www.chroom.net/clo