Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam / Zürich,
24 oktober 2007

Stichting Dutchartdesk.ch presenteert

in samenwerking met:
Cosmic theater / Made in da Shade
Muziekgebouw aan het IJ en het
Moevenpick Hotel Amsterdam City Centre

POWERSTATION ART FESTIVAL AMSTERDAM
Bijzondere lancering Zwitsers-Nederlands cultuurproject

Op zaterdag 3 november openen de Amsterdamse Wethouder van Cultuur Caroline Gehrels en haar collega uit Zürich Jean -Pierre Hoby het Powerstation Art Festival. Dit tweedaags festival vindt plaats op vier verschillende toplocaties in Amsterdam. Het is de Nederlandse première van een bijzonder uitwisselingsproject tussen Nederlandse en Zwitserse kunstenaars. De ambassadeurs van beide landen zijn eregasten.

Kinderen, kaas en kunst
Het Powerstation Art Project is begonnen in Zwitserland, waar in Gstaad sinds september 2006 een kaas ligt te rijpen die is opgedragen aan 7 Nederlandse en 7 Zwitserse kinderen. De kaas, die werd gemaakt in aanwezigheid van de kinderen en hun ouders, blijft in Gstaad tot 2022. Terwijl de kaas rijpt, groeien de kinderen op in verschillende werelden. Als ze achttien zijn, eten ze de kaas samen op in een rituele maaltijd die de overgang naar de volwassenheid markeert. Ondertussen worden de kinderen ondersteund door peetouders in de kunst. Elke twee jaar krijgen ze een nieuwe Zwitserse en Nederlandse kunstenaar /peetouder die ze in contact brengt met een kunstvorm en die als ambassadeur van het project fungeert. Het Powerstation Art Festival vindt jaarlijks afwisselend plaats in Nederland en in Zwitserland.

Powerstation Art Festival 2008 Amsterdam
De eerste twee jaar- tot 2008 -zijn de schrijvers Ibrahim Selman uit Amsterdam en Catalin Florescu uit Zurich peetvaders van Powerstation Art. Zij staan centraal in het festivalprogramma. (Machinegebouw Westergasfabriek, aanvang 14.00 uur) Daarnaast komt de Italiaans-Zwitserse zangeres La Lupa met een liederenrecital en een Zwitsers alphoorn ensemble met werk van de Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven. (Muziekgebouw aan het IJ, Atrium, aanvang 16.30) Op zaterdag 3 november voert een boottocht van de Westergasfabriek naar het Muziekgebouw. Deel III vindt plaats in het Moevenpick Hotel. Daar wordt een tentoonstelling geopend.van de Antilliaans-Nederlandse schilder José Capricorne en zijn Kaapverdiaanse-Zwitserse collega Tchâle Figueira (vernissage Moevenpick Hotel, aanvang 17.30)

Op zondag 4 november is er in het Moevenpick Hotel een literaire ochtend met Catalin Florescu en zijn er films te zien over de familie Menuhin en Gstaad. (aanvang gesprek: 11 uur) Daarna speelt de pianist Jeremy Menuhin in de Beurs van Berlage werken van Beethoven, Debussy en Schubert, met een inleiding door de burgemeester van Gstaad.(Beurs van Berlage aanvang 14.15)

Een volledig programma vindt u als bijlage. Het Powerstation Art Festival wordt, in het Nederlands en het Duits, gepresenteerd door de Zwitserse televisiepresentator Patrick Rohr. Het is een initiatief van de Nederlands-Zwitserse stichting Dutchartdesk.ch, die onder meer in 2004 met het project Disgenoten 100 Nederlanders en 100 Zwitsers bij elkaar aan tafel bracht in de hal van het Amsterdamse WTC.

Reservering
Reserveringen voor het programma op zaterdag 3 november : Cosmic theater / Made in da Shade tel. 020-606 50 50 of per mail monique@cosmictheater.nl Reserveringen voor het concert van zondag 4 november bij de Beurs van Berlage, tel. 020-521 75 75 Pers
meer informatie is verkrijgbaar bij de leiding van Dutchartdesk.ch. Hanneke Fruehauf en Renske Heddema. hfruehauf@dutchartdesk.ch, tel nr +41 (0) 76 369 93 60; rheddema@dutchartdesk.ch, +41 79 358 55 53 (vanaf 31 okt tel 06 126 95036 ) www.dutchartdesk.ch ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geachte redactie,
We zouden het bijzonder op prijs stellen als u aandacht wilt besteden aan dit festival.

Met vriendelijke groeten,
Renske Heddema en Hanneke Fruehauf
www.dutchartdesk.ch

Best wishes,

Dutchartdesk.ch
Renske Heddema
Heddema Communications
Dufourstrasse 61
CH 8008 Zurich
Phone +41 44 380 50 20
Cell +41 79 358 55 53