Gemeente Bergeijk

Opening wandelroute Het Wateringpad 26-10-2007

Op zaterdag 3 november a.s. wordt een bijzondere wandelroute geopend in het grensgebied met België. De route is het resultaat van een Ommetjes wedstrijd en ontstaan uit een particulier initiatief.

Het Wateringpad is ongeveer 9 km lang en is volledig bewegwijzerd met houten paaltjes, waarop een blauwe libel als herkenningsteken is aangebracht.

De wandeling is grensoverschrijdend. Vroeger was het wel anders, want toen was de grens een echte barrière waar niemand zomaar over kon. Smokkelen was populair bij de bevolking, maar soms liep het ook wel eens slecht af. Gelukkig zijn nu de tijden veranderd en vormt in het verenigde Europa de landsgrens geen obstakel meer. Wandelen over de grens kan als een vrij mens.

Het Wateringpad verbindt twee grote wateringen van de streek: de Wateringen van Lommel-Kolonie (België) en de Pelterheggen van Bergeijk (Nederland). Deze wateringen zijn graslanden die bevloeid worden met kalkrijk kanaalwater. Zo worden de graslanden op een natuurlijke manier bemest met als resultaat een unieke flora van sleutelbloem, herfsttijloos, brede orchis, weideklokje en krokus. Omdat de vloeiweiden nog op de oude manier worden beheerd doen deze planten het hier goed. Sprinkhanen, libellen en vlinders hebben het hier ook zeer naar hun zin.

De wandelroute gaat door een landschap dat door mensenhanden werd gemaakt. Dit betekent niet alleen akkers en weilanden zo ver het oog kan reiken, maar ook bomenlanen, hagen en kruidenbermen. Dit open landschap herbergt weidevogels zoals kievit en wulp maar ook de grauwe gans. De houtkanten bieden schuilmogelijkheden voor de patrijs, de egel, de bunzing en vele zangvogels.

Op 3 november kan men starten vanaf 9.00 uur bij het Wateringhuis, Oude Maai 80 te Lommel-Kolonie (www.natuurpunt-noordlimburg.be).

In het Wateringhuis vindt u informatie over de natuur en cultuurhistorie en is gratis toegankelijk.

Verder is op deze dag het Archeologisch en Historisch museum De Kolonie geopend van 9.00 tot 17.00 uur en ook gratis toegankelijk (www.erfgoedlommel.be).

De route loopt langs eetcafé de Hutten bij de grensovergang (www.dehutten.com).

Om 14.00 uur wordt de route officieel geopend door de initiatiefnemer, Gerard Slenders uit Bergeijk, en een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur van de gemeente Lommel en gemeente Bergeijk.