Ingezonden persbericht


Feest voor 100-jarige Watertoren Heuveloord

Utrecht, 29 oktober - In november is het 100 jaar geleden dat de Watertoren Heuveloord in Rotsoord (Utrecht-Zuid) in gebruikt werd genomen. De Stichting Historische Kring Tolsteeg-Hoograven (HKTH) en Wijkbureau Zuid van de gemeente organiseren naar aanleiding daarvan 'de week van de watertoren'. Vitens ondersteunt dit initiatief met openstellingen van de watertoren.

Onthulling 1e bord wandelroute Rotsoord
De stichting HKTH en het wijkbureau vragen in 'de week van de watertoren' aandacht voor het initiatief van wandelroute 'Rotsoord'. Door middel van informatiepanelen wordt de culturele omgeving van de wijk Rotsoord gepresenteerd. Het eerste bord wordt op 3 november om 10.00 uur onthult door wethouder Robert Giesberts van de Gemeente Utrecht en is volledig gewijd aan de watertoren.

Open dagen
Door het genoemde initiatief krijgt het publiek op zaterdag 3 en 10 november gelegenheid om van 11.00 tot 16.00 uur de toren te bezichtigen.

Tijdens de tweede openstelling op zaterdag 10 november laat Milieupunt Zuid de jeugd onder de bezoekers deelnemen aan een serie proefjes met water. In de bibliotheek aan het Smaragdplein, op vijf minuten loopafstand van de watertoren, heeft de historische kring een expositie ingericht. Deze expositie blikt terug op de historie van de Helling (nu Heuveloord) vanaf 1400 tot eind 20e eeuw. Aan het eind van die periode werd ook de watertoren opgeleverd. Op zaterdag 10 november om 10.30 uur kunt u hier tevens genieten van een powerpoint presentatie van ca. 1½ uur over hetzelfde thema. De bibliotheek is op beide zaterdagen geopend van 9.30 tot 13.00 uur. De expositie is bovendien de hele maand november tijdens openingstijden te bewonderen.

Geschiedenis Watertoren
Op 27 juni 1906 werd het bouwcontract door de Utrechtse Waterleiding Maatschappij (UWM) en de aannemer ondertekend. Hoewel de bouwwerkzaamheden op 1 november 1907 gereed waren, vond de definitieve oplevering pas plaats op 1 mei 1908.

Bijna zeventig jaar later bleek dat door roestvorming van de ijzeren constructie het metselwerk was aangetast. Als remedie werd in 1977 de gemetselde ommanteling verwijderd en het dak vervangen. De hele toren werd voorzien van een nieuw stalen huis van 'sandwichpanelen' in de kleuren blauw en wit. Het nieuwe uiterlijk werd echter niet door iedereen gewaardeerd. Vanaf 1996 ontstonden plannen om de watertoren weer terug te brengen in zijn oorspronkelijk staat. Een jaar later werd begonnen met de restauratiewerkzaamheden, waarbij zoveel mogelijk gebruik werd gemaakt van oorspronkelijke materialen. In april 1998 werd de watertoren in oude glorie hersteld opgeleverd en weer in bedrijf genomen. In 2005 werd de toren definitief buiten gebruik gesteld.

/// Einde bericht ///