Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Yo! Opera festivalproject

De Operaflat - 25 deurdrama's

Utrecht is vijf dagen lang het hart van de jeugdopera. In een uniek festival - want nergens ter wereld vindt een jeugdopera festival van dit formaat plaats - wordt in alle uithoeken gezongen. Alleen voor jou! En, heel dichtbij! De Operaflat op de zaterdag 3 november is het perfecte voorbeeld van opera op de vierkante centimeter! Vierendertig zangers zijn een dag lang te gast bij 25 families in de Operaflat. Ze zingen 25 miniopera's over een onverwachte ontmoeting. De woorden zijn geschreven door leerlingen van de Openbare Basisschool Overvecht. Componisten van negen Nederlandse conservatoria schreven de muziek.

Yo! Opera Festival is het enige jeugdoperafestival ter wereld. Het festival bewijst al meer dan vijf jaar dat opera springlevend is. In 2005 werd het publiek verrast met jeugdopera in rijdende bussen. Opera In De Bus won zelfs de Nationale Evenementenprijs voor het meest innovatieve evenement. Met De Operaflat zie je opnieuw dat opera niet altijd in de schouwburg hoeft plaats te vinden, maar juist ook buiten, midden in de maatschappij, in de wijken tot zijn recht komt. Opera hoeft niet altijd groots te zijn, het kan je juist ook op de vierkante centimeter raken.

Voorbeelden van miniopera's uit De Operaflat:

- De stoere Ash is een opera van Avinash (libretto), Antonio Ballestín en Maria Goetze (zang).
- De maffiabaas is een opera van Djani (libretto), Marianne 't Hof (compositie), Melanie Aalders (zang) en Ingrid van Nugteren (zang).
- De woedende caissière is een opera van Elif (libretto), Eric Sutherland (compositie), Olga de Rooij (zang) en Nanneke Piek (zang).
- De stoere sneeuwpop is een opera van Ferhan (libretto), Xander Driessen (compositie) en Brigitte van Hagen (zang).
- Mr. Bean en Mr. Bean is een opera van Hakim (libretto), Tanaquil Schuttel (compositie), Maaike de Wind (zang) en Anna Franken (zang).
- Nienke is een opera van Hatice (libretto), Marija Olijnyk (compositie) en Mieke Segers (zang).
- Het boze supermodel is een opera van Hayet (libretto), Claudia Rumondor (compositie) en Emma Brown (zang).
- De deftige zakenvrouw is een opera van Ikram (libretto), Arend Gerds (compositie) en Sara Kleinhorsman (zang).
- De stiekeme busschauffeur is een opera van Ikram (libretto), Jord Horman (compositie) en Esmee Schoones (zang).
- De sippe juf is een opera van Kaoutar (libretto), Suzanne IJpma (compositie) en Marjolein Stots (zang).
- De blije neef is een opera van Marwan (libretto), Lucas Wiegerink (compositie) en Amber Breunis (zang).
- Prinses Daniëlle is een opera van Michelle, Stefan de Hoogt (compositie) en Demelza van der Lans (zang).

Operaflat is een productie van de Yo! Opera Werkplaats met medewerking van negen Nederlandse conservatoria en de Openbare Basisschool Overvecht.

De Operaflat, zaterdag 3 november van 13.00 uur tot 16.00 uur - Faustdreef in de wijk Overvecht in Utrecht Toegang = GRATIS

Het ontstaan van Operaflat voor Yo! Opera Festival www.youtube.com/watch?v=WTk9GK__YF4 (deel 1) ; www.youtube.com/watch?v=WPlbP7TEGZs (deel 2)

Het Yo! Opera Festival ontvangt structurele subsidie in het kader van de Cultuurnota van het Ministerie van O.C.&W., de Gemeente Utrecht en de Provincie Utrecht. De 4de festivaleditie is mede mogelijk gemaakt door: het VSBfonds, Stichting Doen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Société Gavignès, Actieplan Cultuurbereik, Mondriaan Stichting, Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing, Kosmopolis Utrecht en de Vrede van Utrecht.

www.yo-opera.nl


- EINDE PERSBERICHT -


- De generale repetitie voor de De Operaflat is op vrijdag 2 november. Er is beperkte mogelijkhedi om hierbij aanwezig te zijn. Bel of mail bij interesse.
- Beeldmateriaal voor Operaflat is opvraagbaar: bel of mail.
- De openingsvoorstelling van het Yo! Opera Festival is op 31 oktober, 20.00 uur, in de Stadsschouwburg in Utrecht. De openingsvoorstelling is Het Dappere Snijdertje.
- De digitale programmafolder, waarin het gehele programma is opgenomen, is te downloaden van www.het-monumentale.nl/downloads.php
- Anthony Heidweillier, artistiek leider van het festival en zelf bariton, is beschikbaar voor interviews. Er zijn ook vele andere mogelijkheden!
- Wanneer je graag bij een voorstelling aanwezig bent, geef een gil. Dan zorgen we daarvoor!

HET MONUMENTALE

promotie & educatie voor de muzieksector

Evelyne Levêke

Jansveld 31, 3512 BE Utrecht

Postbus 553, 3500 AN Utrecht

M: 06 - 4500 8427 - F: 08 - 4224 8808

evelyne@het-monumentale.nl - www.het-monumentale.nl

Check ook Dizkuzz - forumdiscussies met en over de muziekbizz - www.dizkuzz.nl