Gemeente Spijkenisse


Voormalige hangjongeren voorbeeldig aan de slag

02 november 2007

Vijftien hangjongeren uit Akkers Centrum zijn door de gemeente Spijkenisse en woningcorporatie Woonbron begin 2007 op een werk en scholingstraject gezet. Zeven van deze jongeren hebben een baan. Drie volgen een vervolgopleiding en hebben werk in het vooruitzicht. Vijf jongeren zijn door omstandigheid vroegtijdig afgehaakt o.a. door verhuizing.

De zeven jongeren krijgen zaterdag 3 november hun certificaten uitgereikt door directeur Chris Reit van woningcorporatie Woonbron en verantwoordelijk wethouders Mijnans en Hamerslag tijdens een buurtfeest in Akkers Centrum. De uitreiking vindt plaats net na de officiële opening van het feest om 13.00 uur op het grasveld aan de Zuidakker.

Vijftien jongeren kregen begin 2007 de kans om zich in te schrijven voor een werk en scholingstraject. De vijftien jongeren maakten onderdeel uit van een groep hangjeugd in Akkers Centrum. Door casemanagers zijn de jongeren die voor overlast zorgden in kaart gebracht en benaderd. Het aanbieden van het werk en scholingstraject aan de jongeren maakt onderdeel uit van de aanpak in Akkers Centrum om het gebied veiliger en leefbaarder te maken. Zo'n twee jaar geleden is een regiegroep samengesteld nadat er sprake was van toenemende onrust en een onveilig gevoel van bewoners. Het doel van deze regiegroep was om de veiligheid in Akkers Centrum te verbeteren. In de regiegroep zijn alle betrokken partijen vertegenwoordigd zoals politie, gemeente en woningcorporaties. Gezamenlijk is gekeken wat er moest gebeuren om de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren in de wijk.

Naast het aanbieden van een werk en scholingtraject is er een Service en Informatiepunt geopend in de wijk. Het team van het zogeheten SIP staat direct in contact met de politie en de stadswachten in het gebied. Er is een convenant afgesloten tussen deelnemende partijen om illegale inwoning aan te pakken. Binnen een half jaar werd er in het gebied aan 27 gevallen gewerkt. Fysieke maatregelen zoals het plaatsen van extra verlichting en schoonmaakacties zijn gehouden en verder is er een opbouwwerker ingehuurd. De opbouwwerker heeft de taak gekregen om de leefbaarheid in de wijk te bevorderen.

Daarvoor is het feest van 3 november georganiseerd. Het feest begint om 13.00 uur en eindigt om 21.00 uur.

Leuke bijkomstigheid
Een leuke bijkomstigheid is de betrokkenheid van de moeders van de jongeren die inmiddels aan het werk zijn. Zij zijn zo blij met het werk van hun kinderen dat zij hebben aangeboden om hapjes klaar te maken voor het buurtfeest. Daarvoor konden zij maandag zelfs gratis boodschappen doen bij de Super in de Akkerhof.