Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Beperkte aanpassing leges

2 november 2007

-
Het tarief voor een lichte bouwvergunning of splitsingsvergunning wordt in 2008 niet verhoogd, stelt het Dagelijks Bestuur aan de raadscommissie Wonen (20 november) voor. De leges voor vergunningen op het gebied van openbare ruimte gaan wel iets omhoog, evenals het tarief voor een reguliere bouwvergunning dat zo beter aansluit bij het stedelijke gemiddelde.

Uit een onderzoek van SGBO (onderzoeks- en adviesbureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) blijkt dat het stadsdeel nu geld toelegt als een vergunning wordt verstrekt. Als de raad het voorstel voor gematigde verhoging overneemt, dan dekken de opbrengsten overigens nog steeds de kosten niet

Landelijk gezien loopt het stadsdeel niet eens zo uit de pas. Stedelijk daarentegen zijn de tarieven voor bouwleges in het stadsdeel aan de lage kant. De tarieven voor andere leges verhouden zich gemiddeld tot wat elders in Amsterdam daarvoor betaald moet worden.

Het Dagelijks Bestuur kiest om een aantal redenen voor een gematigde stijging. Stedelijk zijn de stadsdelen bezig te komen tot gelijke tarieven. Het bestuur wil op de uitkomst van dat project niet te ver vooruitlopen.

Een definitief besluit over het al dan niet verhogen van de tarieven neemt het Dagelijks Bestuur pas na raadpleging van de deelraad. Die krijgt in een notitie vier scenario's gepresenteerd, uiteenlopend van geen enkele verhoging tot een verhoging die leidt tot volledige kostendekkendheid van de vergunningverstrekking.