Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Baarsjeskinderen eerst op scholen in de buurt

Uit de stadsdeelraad

2 november 2007

-

De stadsdeelraad van De Baarsjes heeft ingestemd met plannen om van de basisscholen in het stadsdeel echte buurtscholen te maken. Op dit moment doen veel, vooral hoger opgeleide, Baarsjesbewoners hun kinderen op zogenoemde `witte' scholen in De Baarsjes of andere stadsdelen. De raad wil liever dat de scholen in de Baarsjes weer echte buurtscholen worden, waar allochtone en autochtone, kansrijke en kansarme kinderen elkaar makkelijker tegenkomen.

PvdA, GroenLinks en D66 stemden afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering in met voorstellen als een plaatsingsbeleid en spelregels die er voor zorgen dat kinderen uit de nabije omgeving van een school voorrang krijgen. Alleen de VVD stemde tegen. Voor deze partij is niet zeker dat het geld voor de plannen de scholen daadwerkelijk zal 'verwitten'.

Overigens is nog niet duidelijk hoe het plaatsingsbeleid er precies uit komt te zien. Dat is namelijk uiteindelijk een verantwoordelijkheid van de scholen zelf. Wel wordt het pas mogelijk om een kind voor een basisschool aan te melden als het twee jaar is en worden kinderen door scholen pas geplaatst als ze drie jaar en negen maanden zijn. Je kind heel vroeg aanmelden zorgt er dus in het vervolg niet meer voor dat je hoger op de lijst komt te staan. Daarmee worden de kansen voor kinderen op een plek op school gelijker.