Gemeente Bergeijk

Afspraken over ombouw Phileas 2-11-2007

Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) heeft met de leverancier van de Phileas (APTS/VDL) overeenstemming bereikt over een nieuwe samenwerkingsconstructie. Binnen deze constructie zijn tussen het SRE en de leverancier afspraken gemaakt over de ombouw van een negental Phileasvoertuigen. Met de ombouw is een totaal bedrag van 4,5 miljoen gemoeid. Met de ombouw is ook gegarandeerd dat de Phileas blijft voldoen aan de hoogste milieu-eisen.

Ombouw naar Douai-model

De gebrekkige inzetbaarheid van de Phileas vormt een dusdanige beperking dat een normale exploitatie niet mogelijk is. De belangrijkste technische problemen zijn: de energieopslag, de aandrijfassen, de transmissie en het klimaatsysteem. De onderhandelingen over wie verantwoordelijk is voor welke problemen zijn in eerste instantie gestrand. Ontbinden van het contract was voor het SRE echter geen optie. Vandaar dat op 2 juli 2006 de onderhandelingen zijn hervat. Na uitgebreid onderzoek van de leverancier naar de batterijproblematiek zijn beide partijen tot de conclusie gekomen dat de huidige aandrijflijn moet worden omgebouwd. Om te kunnen voldoen aan de eisen die het SRE stelt, kiest de leverancier voor een aandrijving zoals die ook wordt toegepast in de voertuigen die recent aan de regio Douai (Frankrijk) en aan de stad Istanbul (Turkije) zijn verkocht. Alleen met deze aandrijving wil de leverancier de volledige verantwoordelijkheid dragen voor een betrouwbare en inzetbare Phileas.

Publiek Private Samenwerking (PPS)

Om goede afspraken te kunnen maken over deze ombouw kiezen beide partijen nu voor een nieuwe samenwerkingsstructuur, een Publiek Private Samenwerking. Het SRE brengt in deze samenwerking het voertuigenpark en een bedrag van 3.750.000,- in om de kosten van de ombouw af te dekken. Als tegenprestatie verlangt het SRE dat de omgebouwde Phileas voldoet aan een aantal functionele eisen op het gebied van tractie, milieu, inzetbaarheid op de dienstregeling en maximering van de kilometerkosten. De leverancier levert kennis, brengt een bedrag van 750.000,- in en wordt risicodrager. De belangen van de leverancier liggen in de sfeer van het vermarkten van de (opvolger van de) Phileas.

Wanneer de Regioraad op 22 november aanstaande instemt met de afspraken kan de opdracht voor de ombouw van de Phileas worden verstrekt. De leverancier garandeert vervolgens dat de omgebouwde voertuigen bij aanvang van de nieuwe concessie (december 2008) kunnen worden ingezet.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Dijk, telefoon 040 259 45 75, e-mail t.dijk@rez.sre.nl