Politie Groningen

Zaterdag 3 november 2007

Provincie Groningen, 03-11-2007

Groningen: drie mannen aangehouden na beledigen agenten

De politie heeft vrijdagnacht op de Grote Markt in Groningen drie personen aangehouden. In eerste instantie werden agenten door een 25-jarige Stadjer uitgescholden. Toen agenten de man aanspraken op zijn gedrag, bleek dat hij geen identiteitsbewijs bij zich had. Hij gaf een naam op, die bij controle vals bleek te zijn. Hierop is de man aangehouden. Een 26-jarige kameraad uit Paterswolde begon vervolgens meerdere malen op het raam van de dienstauto te slaan. Hierop werd ook hij aangehouden. Hij verzette zich hevig bij zijn aanhouding, maar kon door agenten in bedwang worden gehouden. Een derde persoon, een 26-jarige Stadjer, bemoeide zich vervolgens met de aanhouding. Hij belemmerde agenten in hun werk en schopte één van de agenten. Dat resulteerde in een derde aanhouding. De 25-jarige Stadjer is na verhoor heengezonden. De 26-jarige man uit Paterswolde is ingesloten voor nader onderzoek. De 26-jarige Stadjer is militair en daarom overgedragen aan de KMAR.

Groningen: fietser gewond bij aanrijding

Een 22-jarige fietser uit Eelde is vrijdagochtend gewond geraakt. Hij werd over het hoofd gezien door een 49-jarige automobilist uit Groningen. De automobilist reed over de Snip in de richting van de Paterswoldseweg. Bij het kruisende fietspad zag hij de fietser over het hoofd. Door de aanrijding kwam de fietser ten val. Hij is met letsel aan zijn kin overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: fietsster ten val na aanrijding met politieauto

Een 22-jarige fietsster uit Groningen is vrijdagmiddag gevallen. Een politieauto verliet met sirene en zwaailampen het politiebureau aan het Boterdiep. De vrouw had wel een sirene gehoord, maar had niet door waar de auto vandaan kwam. Zij werd op het fietspad geraakt door de achteruit rijdende politieauto en kwam ten val. De fietsster liep geen letsel op, maar de fiets raakte wel beschadigd.

Groningen: alcomobilist met rijontzegging

De politie heeft vrijdagnacht proces-verbaal opgemaakt tegen een 48-jarige automobilist uit Groningen. De man werd op de Noorderspoorsingel in zijn woonplaats staande gehouden, omdat hij geen gordel droeg. Bij controle roken agenten een alcohollucht. De bestuurder bleek onder invloed van 1,9 promille alcohol. Bovendien had de man geen rijbewijs meer in verband met een rijontzegging.

Groningen: alcomobilist zonder rijbewijs

Een 23-jarige automobilist uit Amsterdam is vrijdagnacht aan de Noorderhaven in Groningen aangehouden. De auto van de man viel op, doordat één remlicht defect was. Toen de politie de auto een stopteken gaf, stapten alle drie inzittenden aan de bijrijderszijde uit de auto. Agenten hadden één man echter achter het stuur zien zitten. Bij controle bleek deze man onder invloed van 1,2 promille alcohol en bovendien was hij niet in het bezit van een rijbewijs. De politie maakt proces-verbaal op.

't Zandt: brandhaarden ontdekt

Op twee locaties in t Zandt is vrijdagmorgen een poging tot brandstichting ontdekt. Het betreft een loods aan de Hoofdstraat en een in aanbouw zijnde woning aan het Lissebonsepad. In beide gevallen had het vuur nauwelijks schade aangericht en was het uit zichzelf gedoofd. De brand aan het Lissebonsepad is waarschijnlijk in de nacht van donderdag op vrijdag gesticht. Het is nog niet zeker wanneer geprobeerd is de brand in de loods te stichten. De politie heeft in verband met het sporenonderzoek onder meer een speurhond ingezet. Dit weekend begint de politie met het horen van diverse getuigen over de reeks brandstichtingen en pogingen daartoe in 't Zandt. Het politietoezicht in het dorp blijft onverminderd gehandhaafd.

Den Ham: auto op de kop in tuin

Een 20-jarige automobilist uit Haren is vrijdagavond aan de Sietse Veldstraweg in Den Ham in een tuin beland. De man nam de bocht iets te scherp, waardoor hij op een blok beton in de berm was gereden. Hierdoor raakte hij de macht over het stuur kwijt, waardoor de auto op de kop in een tuin belandde. De man is ter plekke onderzocht door ambulancepersoneel, maar bleek geen letsel te hebben opgelopen. De auto is afgesleept. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Warffum: man aangehouden na rumoer en bedreigingen

De politie heeft vrijdagnacht een 43-jarige man uit Warffum aangehouden. De man had bedreigingen geuit in de richting van zijn vrouw. Bovendien veroorzaakte hij geluidsoverlast op straat aan het Smeltenspad in zijn woonplaats. Ook tegen agenten uitte hij diverse bedreigingen. Hierop is hij aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek. De politie maakt proces-verbaal op.

Zoutkamp: alcomobilist veroorzaakt overlast

De politie heeft vrijdagnacht een 22-jarige automobilist uit Onderdendam aangehouden. Bij de politie waren meerdere meldingen binnengekomen over onverantwoord rijgedrag van een automobilist. Agenten kwamen de man slingerend tegen op de Panserweg in Zoutkamp. Een blaastest wees uit dat de man onder invloed verkeerde. Op het bureau weigerde de man mee te werken aan een ademanalyse, waardoor het alcoholpromillage niet kon worden vastgesteld. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd. Eén zijde van de auto was ernstig beschadigd. Het is nog onduidelijk hoe en wanneer deze schade is ontstaan.

Veendam: kind steekt plotseling over

Een 2-jarige meisje uit Veendam is vrijdagmiddag licht gewond geraakt. Het meisje stak op de Jakob Bruggemalaan plotseling de straat over, waardoor zij tegen een voorbij rijdende auto liep. De 37-jarige automobilist uit Veendam reed rustig in verband met de drukte. Het meisje is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Daar bleek het letsel zich te beperken tot een buil en wat schaafwonden.

Winschoten e.o.: verkeerscontrole

De politie heeft vrijdagavond op verschillende locaties in Winschoten en omgeving 'gepimpte' auto's gecontroleerd. Daarbij zijn de volgende overtredingen bekeurd: verlopen APK (2x), onvoldoende afstand houden (3x), gladde banden (3x), spoorbreedte overschrijding (2x), slechts 25% lichtdoorlatendheid zijruiten (vereist is 70%), 16dB geluidsoverschrijding uitlaat, geen gordel, onjuiste kleur remlichten. Daarnaast zijn twee bromfietsers bekeurd voor de onjuiste plaats op de weg en twee fietsers en een bromfietser voor het niet hebben van verlichting.

Stadskanaal: inbraak en poging inbraak bedrijven

Onbekenden hebben vrijdagnacht omstreeks 2.30 uur ingebroken in een kledingzaak aan de Hoofdstraat in Stadskanaal. De toegang tot het pand is verschaft door het vernielen van de ramen. De inbrekers zijn er vandoor gegaan met een hoeveelheid kleding. Rond 3.00 uur kreeg de politie een melding dat er aan de Beneluxlaan in Stadskanaal geprobeerd werd om de ramen van een videotheek te vernielen. De politie ging direct die kant op, maar de daders waren er al vandoor. De ruiten zijn beschadigd, maar er is geen opening ontstaan. De politie onderzoekt of beide incidenten verband met elkaar houden. Mensen die informatie hebben over de incidenten of over de identiteit van de verdachte(n) worden verzocht contact op te nemen met Regiopolitie Groningen, via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Sappemeer: bromfietser krijgt drie bekeuringen

Bij een verkeerscontrole heeft een 25-jarige bromfietser uit Sappemeer drie bekeuringen gekregen. De man reed op zijn bromfiets over de Burgemeester Stronkhorststraat in zijn woonplaats. Hij droeg geen helm en bleek niet in het bezit van een rijbewijs. Bovendien was de bromfiets niet verzekerd. De bromfietser kreeg een waarschuwing voor een aantal technische gebreken.

Groningen: snelheidscontrole

Een 33-jarige automobilist uit Groningen is vrijdagavond op de Europaweg in Groningen geklokt op een snelheid van 89 km/uur. De maximum toegestane snelheid is 50 km/uur. Bij controle bleek de bestuurder geen rijbewijs te kunnen tonen en ook geen ander identiteitsbewijs bij zich te hebben. Hierop is de man aangehouden. Een kennis kwam het rijbewijs brengen. De man kon met een bekeuring voor de snelheidsovertreding en het niet bij zich hebben van een rijbewijs, het bureau verlaten.

Een 20-jarige automoiblist uit de gemeente Tietjerksteradeel werd op dezelfde locatie geklokt met een snelheid van 83 km/uur. Ook hij had geen rijbewijs of ander legitimatiebewijs bij zich. Nadat het rijbewijs op het bureau was gebracht, kon de man met twee bekeuringen op zak zijn weg vervolgen.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Wehe den Hoorn, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 575, aantal overtredingen: 54, hoogst gemeten snelheid: 126 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Niebert, Boerakkerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 378, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 104 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.