Project Gemeente Westland


Gemeente Westland, Postbus 150, 2670 AD Naaldwijk - T (0174) 673 673
Bestuur > 02-11-2007 Raad stelt programmabegroting 2008 vast 02-11-2007 Raad stelt programmabegroting 2008 vast

Investeren in Westland en Westlanders

De raad van de gemeente Westland heeft tijdens de jaarlijkse begrotingsraad op donderdag 1 november jl. de programmabegroting 2008-2011 vastgesteld. Met het vaststellen van de begroting heeft de raad de koers vastgelegd die de gemeente gaat varen in de komende jaren. Door de opbrengst van ruim 100 miljoen door de verkoop van Westland Energie Services (WES) zijn er weer nieuwe mogelijkheden om te investeren in Westland en de Westlanders. De wijze waarop deze incidentele opbrengst het beste ingezet kan worden, stond centraal in het raadsdebat. Tijdens het begrotingsdebat zijn er 4 moties en 2 amendementen aangenomen en daarmee is het begrotingsvoorstel van het college op enkele onderdelen gewijzigd.

Investeren in Westland en Westlanders
De begroting staat voor een belangrijk deel in het teken van het investeren in de Westlandse samenleving. Deze koers was al uitgezet in de Voorjaarsnota 2008-2011. De richtinggevende kaders die de raad tijdens de behandeling van deze Voorjaarsnota had vastgesteld, heeft het college gebruikt bij het opstellen van de begroting. Vier doelstellingen staan centraal: het verbeteren van de financiële soliditeit, het versterken van de positie als Greenport, het versterken van de vereniging van dorpen en het vergroten van de dienstverlening. De raad gaf in het raadsdebat aan verheugd te zijn dat na jaren van bezuinigingen er nu mede dankzij de opbrengst van WES niet extra bezuinigd hoeft te worden, maar dat er extra geïnvesteerd kan worden in Westland en de Westlanders. Meerdere raadsfracties benadrukten daarbij wel dat het belangrijk is om de gelden zodanig in te zetten dat het niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de langere termijn profijt oplevert.

4 aangenomen moties en 2 aangenomen amendementen Tijdens de begrotingsraad zijn er 4 moties (verzoek om een uitspraak of besluit van de raad over een bepaald onderwerp) en 2 amendementen (wijzigingsvoorstel van een ontwerpbesluit) aangenomen.

Tarieven begraven op maandag t/m zaterdag gelijk Zoals voorgesteld in het begrotingsvoorstel zijn de tarieven voor het begraven op zaterdag hoger dan de tarieven die worden gerekend voor maandag t/m vrijdag. De fracties van de ChristenUnie/SGP en Progressief Westland menen dat de tarieven gelijk moeten zijn, omdat zaterdag een reguliere begraafdag is gezien er aan het begraven wettelijke termijnen zijn verbonden. Daarom dienden deze fracties gezamenlijk een motie in, met het voorstel om de tarieven voor begraven op maandag t/m zaterdag op gelijke hoogte te brengen door de tarieven van maandag t/m vrijdag - voor zoveel als nodig is voor een gelijke totale heffing - te laten stijgen. Deze motie kon rekenen op de steun van de fracties van het CDA, de Lijst Pim Fortuyn Westland en de VVD en is daarmee aangenomen. De fractie van GemeenteBelang Westland steunde deze motie niet, omdat zij betreurt dat hierdoor de kosten voor het begraven op doordeweekse dagen zullen stijgen ten aanzien van de tarieven zoals deze aanvankelijk waren opgenomen in het begrotingsvoorstel.

Hondenbelasting wordt afgeschaft per 1 januari 2008 GemeenteBelang Westland en de VVD dienden beiden een amendement in om de hondenbelasting af te schaffen per 1 januari 2008. De overweging hierbij is onder meer dat slechts een klein deel van de opbrengst van hondenbelasting wordt ingezet om de vervuiling op straat (niet opruimen van uitwerpselen) tegen te gaan. De fracties van de Lijst Pim Fortuyn Westland en de ChristenUnie/SGP steunden dit amendement en is daarmee aangenomen door de meerderheid van de raad. De fracties van het CDA en Progressief Westland stemden tegen, mede met de overweging dat mensen die geen hond bezitten dan moeten meebetalen aan de kosten die de gemeente betaalt om de betreffende vervuiling op straat tegen te gaan.

Overlast door hondenpoep
De overlast door hondenpoep levert veel ergernis op bij veel inwoners van onze gemeente. De fractie van GemeenteBelang Westland is van mening dat overlast door hondenpoep onder andere kan worden bestreden door de inzet van Bijzondere opsporingsambtenaren (BOAs), maar dat het deze functionarissen aan concrete middelen ontbreekt om handhavend te kunnen optreden. Deze fractie benadrukte daarbij in het begrotingsdebat dat de Wet Bestuurlijke Boete nog niet formeel van kracht is en gaf ook aan dat als er boetes worden opgelegd, deze terechtkomen in de Rijkskas. Naheffingsaanslagen komen terecht in de Gemeentekas. Met deze overwegingen diende de fractie van GemeenteBelang Westland een motie in, waarbij het college wordt opgedragen te onderzoeken of BOAs in plaats van boetes ook naheffingsaanslagen kunnen opleggen. Deze motie werd unaniem gesteund door de raad en is daarmee aangenomen.

Verder dienden de fracties van het CDA, GemeenteBelang Westland en de Lijst Pim Fortuyn Westland gezamenlijk een motie in, om het college te verzoeken optimale inspanning te verrichten richting de rijksoverheid en andere betrokken partijen teneinde de belemmeringen op te heffen van de levering van energie aan het elektriciteitsnet door warmte kracht koppelingen (WKKs), zodat de modernisering en herstructurering van de glastuinbouw voort kan gaan. Deze motie werd unaniem gesteund door de raad en is daarmee aangenomen.

Daarnaast is de motie van de fractie van Progressief Westland, met het verzoek aan het college om te onderzoeken of het mogelijk is een monumentenfonds te vormen, unaniem aangenomen door de raad.

Ook het amendement van de fracties van het CDA, GemeenteBelang Westland en de Lijst Pim Fortuyn Westland, waarin een voorstel wordt gedaan voor een andere dekking van de kosten die gemaakt worden in de startfase van de sociaal maatschappelijke visie, kon op unanieme steun rekenen van de raad.

De begrotingsraad is, evenals de andere reguliere raadsvergaderingen, over een paar dagen terug te zien en te beluisteren via deze website. Deze beeld- en geluidsbestanden worden zo snel mogelijk beschikbaar gesteld.