Gemeente Hoorn


Alle Hoorn 650-evenementen krijgen een hoog cijfer

3 november 2007 - Een peiling onder het West-Friese burgerpanel levert hoge waarderingscijfers op voor de evenementen die dit jaar in het kader van het 650-jarig bestaan van Hoorn zijn georganiseerd.

De 1 hoorn ART kunstroute, de concerten van Jan Smit, de Hoornse Filmdagen, de theaterroutes Op Landroet/Op Zeerout, AutoSportief en het Outdoor Stereofestival scoren hoger dan een 8. Ook de andere evenementen krijgen allemaal ten minste een (ruime) 7 van de bezoekers. De historische optocht, de lichtjesavond en de kaasmarkten waren de best bezochte activiteiten. Ook was er veel belangstelling voor de kunstroute 1 hoorn ART, Hoorn Modestad, de Karavaan en de Stoomvierdaagse.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een peiling onder het West-Friese burgerpanel hoe de inwoners van Hoorn en de omliggende West-Friese gemeenten de festiviteiten hebben ervaren en waarderen. Het is vrijwel geen enkele inwoner van Hoorn ontgaan dat de stad in 2007 het 650-jarig bestaan vierde. Een meerderheid oordeelt positief over de aankleding van de straten en de aanwezigheid van Hoorn 650-vlaggen. Voor een aanzienlijk deel had het zelfs nog wel wat meer gekund.

Voor iedereen wat interessants De overgrote meerderheid (85 procent) van de inwoners van Hoorn is bij ten minste één evenement aanwezig geweest. Veel inwoners van de stad hebben aan meerdere activiteiten meegedaan. Van de inwoners van de overige West-Friese gemeenten heeft iets minder dan de helft (44 procent) een of meerdere festiviteiten bezocht. Het totale pakket van evenementen was divers samengesteld. Uit de beoordeling van het aantal en het type evenementen blijkt dat er voor bijna iedereen wel wat interessants te beleven was.

Om informatie te krijgen over het programma heeft men vooral gebruik gemaakt van het Noord-Hollands Dagblad, de huis-aan-huisbladen en in iets mindere mate van de website Hoorn650 en de feestkrant. Ook wordt relatief veel informatie gekregen uit het via-via circuit. De beschikbare informatie wordt door een meerderheid als redelijk of goed beoordeeld.

Voor herhaling vatbaar Gevraagd naar een rapportcijfer voor de viering van 650 jaar Hoorn geven inwoners van Hoorn die een of meerdere evenementen bezocht hebben gemiddeld een 7,1. Bezoekers uit de overige West-Friese gemeenten geven gemiddeld een 6,8. De totale beoordeling, inclusief die van de panelleden die niet aan de festiviteiten hebben deelgenomen, komt op een 6,7. Jongeren geven gemiddeld een iets hoger cijfer dan mensen van boven de 30 jaar. De totale beoordeling van West-Friesland valt iets lager uit dan de waardering voor de afzonderlijke evenementen. Dit is niet verwonderlijk want men bezoekt uiteraard vooral de activiteiten die het meest aanspreken.

Wethouder Jan de Boer van economische zaken en evenementen is bijzonder opgetogen over de uitkomsten van de peiling. Ik hoop dat een aantal evenementen die in het kader van Hoorn 650 succesvol bleken volgend jaar opnieuw georganiseerd kunnen worden. Als het aan de bevolking van West-Friesland ligt zijn dit in ieder geval de lichtjesavond, de Stoomvierdaagse, de historische kaasmarkten, de Karavaan, het Koren- en Orkestenfestival, de Hoornse Filmdagen, het Smartlappenfestival, het Shantykorenfestival en de 1 hoorn ART kunstroute.