Socialistische Partij

Gerkens wil einde aan vast besturingssysteem op de PC


03-11-2007 * SP-Kamerlid Arda Gerkens wil dat consumenten voor een besturingssysteem kunnen kiezen wanneer ze een computer kopen. Nu komen de meeste computers kant en klaar van de fabriek met Windows geïnstalleerd. Wanneer je geen Windows wilt, kun je dat er afhalen, maar je hebt er dan wel voor betaald. Gerkens: "Andere bedrijven worden hierdoor ernstig benadeeld, en de consument heeft maar te slikken. Hier moet een einde aan komen. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken moet daarom laten onderzoeken of hier sprake is van concurrentievervalsing. Ook wil ik weten hoe hij ervoor gaat zorgen dat de consument een keuze heeft."

Bij de betere computerwinkel, waar ze zelf computersystemen maken, kan men vaak wel PC's kopen zonder Windows. Bij de meeste winkels kan dit echter niet. Volgens Microsoft kun je dan je geld terugkrijgen wanneer je hun besturingssysteem niet wilt, maar in de praktijk blijkt dat vaak niet te lukken. Microsoft verwijst naar de verkopers en die verwijzen weer naar de fabrikant. "Met een kluitje in het riet dus," zegt Gerkens, "en als het dan al kan, betaal je vaak nog meer ook omdat de computer moet worden aangepast. Consumenten moeten simpelweg kunnen kiezen zonder benadeeld te worden"

Gerkens is van mening dat Microsoft zijn monopoliepositie in de markt wel erg makkelijk in stand houdt. Zonder keuze wordt elk ander bedrijf een eerlijke kans ontnomen. De problemen met Windows Vista maken de situatie dringender, zo vindt Gerkens: "Vista levert veel problemen op, zeker met wat oudere randapparatuur, maar ook gewoon met allerlei beveiligingen waardoor het lastiger wordt CD's en DVD's af te spelen. Maar vanaf 1 januari is er geen ander besturingssysteem van Windows te krijgen." Gerkens wil dat de klant een keuze krijgt in de winkel. "Dezelfde PC of laptop met of zonder besturingssysteem en keuze tussen de systemen, dat is eerlijke en normale concurrentie." Het Kamerlid wil van de staatssecretaris weten of hij bereid is de NMA te laten onderzoeken of hier sprake is van een monopoliepositie van Microsoft.