Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Vergoeding echte meerkosten komt in zicht

Hoe gaat de nieuwe vergoedingsregeling voor meerkosten van chronisch zieken en gehandicapten eruit zien? Staatssecretaris Bussemaker van het ministerie van VWS beschrijft de eerste contouren van de regeling in een brief die ze op 1 november aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit blijkt dat vergoeding van echte meerkosten nu in zicht komt. De CG-Raad is hierover zeer verheugd.

In het regeerakkoord was afgesproken dat de nieuwe regeling voor meerkosten via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vergoed zou worden. De CG-Raad heeft hiertegen steeds geprotesteerd. Uit de brief van 1 november blijkt dat het ministerie nu een fundamenteel andere regeling per 1 januari 2009 overweegt. Daarin gaat het om de vergoeding van de werkelijke meerkosten die mensen met een chronische ziekte of handicap in het dagelijks leven maken.

Wie krijgt deze vergoeding?

Er komt ook een goede afbakening van de groep mensen met werkelijke meerkosten in de nieuwe regeling. Hierbij noemt de staatssecretaris nadrukkelijk het systeem voor indicaties, het ICF. Daarmee worden de problemen in het dagelijks functioneren per ziektebeeld/handicap in kaart gebracht. De CG-Raad heeft steeds gepleit om dit systeem te gebruiken, want dan is het mogelijk een reëel verband te leggen tussen een aandoening en de gemaakte kosten.

Vaste toeslagen

De staatssecretaris denkt erover om een systeem van vaste toeslagen in te voeren die gekoppeld zijn aan de aandoening of handicap. Mensen die aantoonbaar hogere meerkosten maken, kunnen nog extra vergoeding krijgen. Dit heet het zogenaamde kop-romp model. De CG-Raad is voorstander van een systeem van vaste toeslagen. Het maakt de regeling eenvoudig en goed toegankelijk. Want maar de helft van de mensen met een beperking maakt nu gebruik van de huidige fiscale regeling Buitengewone Uitgaven.

Minpunt

De inhoud van de nieuwe regeling staat nog niet vast. Toch heeft de regering in het belastingplan 2008 al vastgelegd dat de huidige regeling Buitengewone Uitgaven vanaf 2009 verdwijnt. De CG-Raad vindt dat de oude regeling pas kan worden geschrapt als de inhoud van de nieuwe regeling bekend is.

Toereikend budget essentieel

De CG-Raad vindt het belangrijk dat er voldoende budget beschikbaar is en blijft voor de nieuwe regeling. De Tweede Kamer heeft nog eens 250 miljoen euro van het budget voor 2009 afgehaald, bovenop de 400 miljoen euro die in 2008 op de fiscale regeling wordt bezuinigd. En dat zonder een goed zicht op het budget dat daadwerkelijk nodig is voor de nieuwe regeling.

Klik hier voor de tekst van de brief van staatssecretaris Bussemaker (pdf-bestand)

(Geplaatst: 2 november 2007)

---