Kamer van Koophandel Friesland

Meer kwaliteit bezoekers noordelijke Startersdag KvK

De zesde Startersdag van de Kamers van Koophandel heeft dit jaar weer veel bezoekers getrokken. Het bezoekersaantal ligt iets lager dan vorig jaar, maar de kwaliteit van de bezoekers lag beduidend hoger.

In Noord-Nederland kwamen dit jaar 3.225 mensen op de Startersdag af. Vorig jaar lag dit aantal iets hoger. Toen noteerden de noordelijke Kamers 4.150 bezoekers. Opvallend is dat de bezoekers zich vooraf goed hadden voorbereid en met gerichte vragen naar de Startersdag kwamen. Evenals vorig jaar waren er ook nu veel ZZP'ers. De workshops gericht op de ZZP'ers zaten dan ook allemaal vol. In tegenstelling tot vorig jaar waren er dit jaar minder bezoekers die vanuit een uitkering een eigen onderneming willen starten. Er was meer belangstelling voor het thema bedrijfsovernames. De Startersdag blijft voorzien in een behoefte. Via o.a. seminars, specialistenspreekuren, een informatiemarkt en een netwerkcafé kunnen aspirant ondernemers in één dag alle informatie vergaren die hiervoor nodig is. Groningen telde dit jaar 1.125 bezoekers, Leeuwarden 1.150 en in Hoogeveen bezochten 950 mensen de Startersdag.

Record aantal starters Het starten van een eigen bedrijf is nog nooit zo populair geweest. Volgens een prognose van de Kamer van Koophandel zullen in 2007 meer dan 10.000 mensen een eigen bedrijf starten in de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe. Zij zullen in totaal bijna 9.000 bedrijven oprichten. Nog nooit eerder hebben zoveel mensen in één jaar tijd dit gedaan. Het jaar 2006 was al een absoluut recordjaar met 9.100 starters. Dit jaar zal de magische grens van 10.000 starters voor het eerst worden gepasseerd. Het aantal startende ondernemers groeit in de laatste jaren sterk: in 2003 waren het er 4.500, in 2004 6.100, in 2005 7.300 en in 2006 7.900. Onder de starters bevinden zich steeds meer vrouwen en ondernemers die in het buitenland zijn geboren. Het aantal vrouwen is de laatste vijf jaar gestegen van 20 naar 30 procent van het aantal nieuwe ondernemers. Van starters die in het buitenland zijn geboren, registreerde de Kamer van Koophandel er in 2006 bijna 800. Uit onderzoek onder de bezoekers van voorgaande Startersdagen, blijkt dat ongeveer de helft van het aantal bezoekers daadwerkelijk een nieuwe onderneming begint. De Kamers van Koophandel geven door onder andere de website en bijeenkomsten zoals de Startersdag voorlichting over het starten van een eigen bedrijf. Hierdoor kunnen starters goed voorbereid hun eigen bedrijf beginnen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sjoerd Weiland, manager communicatie van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland i.o., telefoon 06-536 77 673.