Socialistische Partij

Direct actie op succesvolle SP nieuwe ledendag


03-11-2007 * "Politieke partijen zijn suf en saai, maar de SP bewijst met deze dag weer eens dat zij dat niet is." Het is een van de enthousiaste reacties van de ruim 450 nieuwe leden die zaterdag op uitnodiging van de SP de Tweede Kamer bezochten. Er werden kritische vragen gesteld en er werd scherp gedebatteerd, maar het was vooral een gezellige dag.

De Statenpassage van de Tweede Kamer, die voor de gelegenheid in een roodwit jasje was gestoken, stroomde vanaf 10.00 uur zaterdagochtend in hoog tempo vol met kersverse SP'ers. De leden, die zich allemaal in het afgelopen jaar bij de SP hebben aangesloten, kregen een rondleiding door het gebouw en konden in debat met leden van de Eerste en Tweede Kamerfracties. Tijdens de lunch en de borrel aan het eind speelde Bob Fosko met band. Ook konden de bezoekers boeken als het 'Geheim van Oss' en 'Nieuw Optimisme' laten signeren door Jan Marijnissen.

Het enthousiasme onder de nieuwe leden was groot. "Ik wist aanvankelijk niet wat te verwachten. Ik was wat sceptisch over de dag", zegt Els Weeda uit Amsterdam. "Maar ik heb vandaag toch wat meegekregen van het gevoel van geborgenheid dat ik bij de SP zoek. De saamhorigheid van de SP moet terug in de samenleving."

Voor Rob van der Post uit Krimpen aan de Lek ging zaterdag een wereld open. "Je ziet hier jonge mensen en mensen met rollators: de hele maatschappij is vertegenwoordigd bij de SP", zegt hij. "En de Kamerleden zijn zo benaderbaar. Ze lopen niet met hun kin in de lucht. Dat hebben we in de politiek wel eens anders gezien."

Jan Marijnissen kon de nieuwe leden aan het eind van de dag niet naar huis laten gaan zonder hen een boodschap mee te geven."Er zijn bewegingen in Nederland die denken het zonder leden af te kunnen, die steunen op één ego. Dat soort bewegingen zijn geen lang leven beschoren", zei hij. "Bij ons zijn de leden het fundament van de partij en we hebben jullie dan ook hard nodig. Jullie zijn onze ogen, oren en ledematen!"

Om de daad bij woord te voegen greep hij de gelegenheid aan om direct met de nieuwe leden actie te voeren voor de stakers bij Unilever. "Pak allemaal je telefoon en sms het woord 'succes' naar nummer 2211. Nou hebben we vierhonderd keer 1,50 euro in het steunfonds voor de stakers bij Unilever gestort", zei hij. Zo eindigde de dag met wat voor velen waarschijnlijk hun eerste SP-actie was.