Ministerie SZW ontslaat 650 werksters


NEDERLAND, 20071103 -- Ministerie SZW zet definitieve streep door Witte Werkster Regeling: Werkgevers op de bres voor het behoud van 650 witte werksters en de hulp aan duizenden particulieren. Werkgevers in de branche voor dienstverlening aan particulieren voelen zich door "Den Haag" om de tuin geleidt en zijn in allerijl op zoek naar oplossingen.

Tijdens het overleg van de Tweede Kamer en de Staatssecretaris Aboutaleb (SZW) kwam het hoge woord eruit; het Ministerie zal zich wederom niet houden aan de afspraak om op tijd met een alternatief voor de Regeling Schoonmaakdiensten voor Particulieren (RSP) *) te komen. De door de RWI nog aangereikte alternatieve regeling, die eind 2006 nog nauwgezet en serieus onderzocht werd, zou volgens de Staatssecretaris, zo bleek tijdens het overleg, ineens een flut-regeling zijn die veel te duur was en slechts voor een paar honderd mensen werk zou opleveren. Zelf kwam het Ministerie niet met enig voorstel.

*)De RSP regeling maakt het tot 31-12-2007 mogelijk om op een witte (legale) manier personen huishoudelijke werkzaamheden te laten verrichten bij particulieren. Deze medewerkers hebben dan een arbeidsovereenkomst met gereguleerde voorwaarden zoals bijna elke Nederlandse arbeidskracht.

De Staatssecretaris heeft, ondanks dat al een paar keer gebleken is dat beloftes in dit kader van het Ministerie SZW geen waarde hebben, de kans gekregen om te beloven dat hij pas over één jaar wel echt met een plan voor de markt voor persoonlijke dienstverlening zou komen. Het zorgen voor een overbruggingregeling voor de huidige medewerkers waar het Ministerie zelf de verantwoordelijkheid draagt en duizenden klanten naar deze tijdelijke overbruggings regeling zag de Staatssecretaris, ondanks de maatschappelijke schade die het uitblijven van een dergelijke regeling zou hebben, niet als optie.

In het geding is niet alleen de werkgelegenheid van 650 medewerkers maar ook de huishoudelijke hulp aan duizenden particulieren - die daardoor gemakkelijker zelf de arbeidsmarkt op kunnen - als ook de hulp aan de hulpbehoevenden die op de lange wachtlijsten voor thuiszorg staan bijvoorbeeld. Ook de jarenlange ervaring, doorzettingsvermogen en pioniersgeest in dit specifieke werkveld dreigt ten onder te gaan door de nonchalance van "Den Haag". Tevens is het vertrouwen in het geding; het vertrouwen in de overheid en de mogelijkheid om met deze te kunnen samenwerken is wederom geschonden.

De Tweede Kamer kreeg de toezegging van het Ministerie dat zij actief zou proberen om Gemeentes en het UWV te motiveren om de, met ontslag bedreigde, werksters zo goed mogelijk op te vangen.

Geluk bij een ongeluk is dat de Tweede Kamer een antwoord van het Ministerie geforceerd heeft. Zelf wilde het Ministerie een en ander eerst midden december, daags voor de Kerstdagen, bekend maken waardoor het helemaal niet meer mogelijk zou zijn geweest voor de bedrijven om met hoogste spoed tot actie te komen.

Binnen één maand proberen werkgevers en lokale overheden tot werkbare afspraken te komen om de landelijke RSP regeling naar lokale initiatieven om te zetten.

Voor meer informatie lees correspondentie Min SZW en Branche op www.vdap.nl en of mail jan@werkster.nl





Branchevereniging Diensten aan Particulieren