Wageningen - Presentatie van de Kunstagenda 2008


November/kunstmaand 2007 bij Kniphorst boekverkopers

WAGENINGEN, 20071028 -- Gedurende de maand november/kunstmaand 2007 is er een expositie bij Kniphorst boekverkopers, Hoogstraat 49 te Wageningen met werk van kunstenaars uit de Kunstagenda 2008.

De 11e Kunstagenda wordt traditiegetrouw weer bij Kniphorst gepresenteerd. Dat gebeurt dit jaar op 3 november, 's middags om 17.00 uur. De presentatie is in handen van Jelle de Gruyter. Om 17.00 uur wordt de eerste Kunstagenda in ontvangst genomen door Geert van Rumund, de burgemeester van Wageningen.
In 2008 wordt de omslag een echt werkende zonnewijzer. De witte streep in de cirkel is een opening waardoor een driehoek gestoken wordt, die aan de onderliggende pagina vastzit. Als de Kunstagenda op het zuiden gericht wordt leest de zonnewijzer de tijd af.
Daarna kan de driehoek weer teruggevouwen worden naar de onderliggende pagina.

De kunstenaars die hun werk in de Kunstagenda presenteren zullen er deze middag ook bij zijn.

*Annelies van Biesbergen | Annelies vindt het heerlijk om te tekenen en te schilderen. Door met vorm, kleur en inhoud aan de slag te gaan creëert zij fantasieën en droombeelden tot een nieuwe werkelijkheid. Het centrale thema in haar werk is de menselijke figuur in relatie tot een omgeving, anderen of dieren. Vaak ontstaat een serie werk vanuit een subthematiek die haar op dat moment bezig houdt. Ondanks de vrolijke kleuren is de thematiek van haar werk niet altijd zo luchtig als bij eerste indruk lijkt. Met een bepaald idee en gevoel gaat Annelies aan het werk en op het doek of papier ontstaan de uiteindelijke beelden. Zij vindt het fijn als de toeschouwer zijn eigen verhaal kan vinden of iets in haar werken herkent.

*Mimi van Bindsbergen | Haar leidraad en proces van werken.
De betrokkenheid die zij voelt bij landschappen en culturen, is de afgelopen paar jaar sterk geïntensiveerd. Deels door het reizen, maar ook door de emotionele ontwikkeling die tegelijkertijd plaats vond.
Het gaat haar om vormen, kleuren en sferen die Mimi heeft meegenomen vanuit plekken die haar vreemd waren. Het proces bestaat uit lagen verf waarbij zij tijdens het schilderen momenten laat ontstaan waarbij een vorm anders reageert binnen wat er gebeurt op het doek, zo heeft alles invloed op elkaar en is het in ontwikkeling.

*Netty Kordes | "De poëtische plek aan de Rijn bij "De Bovenste Polder" in Wageningen vormt een belangrijke inspiratiebron voor haar werk waarin het landschap centraal staat. Opgebouwd uit collage materiaal in combinatie met, en verbonden door, gedrukte en getekende fragmenten, ontstaan waterlandschappen waarin horizontale en verticale bewegingen zich met elkaar verbinden. De transparante structuur van het water die in de werkwijze tot uitdrukking wordt gebracht, maakt spiegelingen en reflecties zichtbaar. En in het wisselend beeld van het bewegende water verschijnen en verdwijnen "tekens" die boven het oppervlak lijken te zweven en langs de horizon bijna leesbaar worden; zij verbinden zich met herinneringen die, opgenomen in het water, ook weer lijken weg te drijven".

*Barbara van der Kruk | In haar figuratieve werk spelen vrouwen de hoofdrol. Herinneringen, fantasieën en indrukken inspireren Barbara tot een nieuwe kleurige werkelijkheid waarin de relatie tussen vrouwen centraal staat. In al haar schilderijen vind je een mix van verschillende menselijke emoties terug. De afgebeelde vrouwen zwijgen zichtbaar, maar spreken zich toch uit.

*Jan Kees Lantermans | In het overwegend abstracte beeldhouwwerk van Jan Kees staan de termen `tegenstelling', `beweging' en `verstilling' centraal. Deze termen vertolken niet alleen de huidige tijd, maar vormen ook de basis voor werk dat hem raakt. Door het combineren van verschillende steensoorten en manieren van afwerking ontstaan tegenstellingen, terwijl de eenduidige plastische vormen invulling geven aan `beweging' en `verstilling'. Het laatste jaar bewerkt Jan Kees het marmer en hardsteen tot zeer dunne en lichte sculpturen, alsof hij ze als plastieken heeft gebogen.

*Ingo Leth | Het werk van Ingo Leth heeft zich ontwikkeld naar abstractie met kleine figuratieve, vaak verhalende beeldelementen met symbolische achtergronden.
Hij werkt in verschillende disciplines o.a. met acryl verf, die vaak gecombineerd worden met natuurlijke materialen zoals papier en zand. In zijn werk bestaat een cadans van energie en een spontane overvloed van kleur als communicatiemiddel.
Kleur is ondergeschikt aan de structuur. Dit alles wordt gecombineerd in een tastbaar tweedimensionaal werk.

*July Leesberg | Haar Hollandse landschappen zijn landschappen van onze tijd. Het zijn landschappen waarin de mens heerst. De levende natuur is net zo uit het schilderij verdreven, als deze uit het Hollandse landschap verdwijnt. Met deze werken krijgt de betekenis van het landschapsschilderij een nieuwe inhoud.
July's achtergrond ligt zowel in de kunst als in de wetenschap. In haar beeldend werk komen beide kwaliteiten tot uiting. Zij deed haar opleiding in Arnhem en werkt vanaf 2001 als zelfstandig beeldend kunstenaar in Wageningen.

*Mus ( Marjanke's Untold Stories) | Haar jaren als actrice en theatermaakster hebben geleid tot een interessante symbiose met haar huidige werk. Het drama is terug gebracht tot het doek; niet als enkelvoudig beeld maar in een gelaagdheid waarbij tekst regelmatig de tegenspeler is van het beeld. Met behulp van lijm, acrylverf, koffie en wat verder voor handen is, stapelen de beelden zich laag na laag op. Vanuit deze gecreëerde chaos ontstaan geleidelijk aan beelden die getemd beheerst of vrijuit mogen gaan.

*Claudia Phefferkorn | Claudia werkt als beeldend kunstenaar aan tekeningen en schilderijen, in inkt, krijt en olieverf, op aquarelpapier, katoen of linnen doek.
Geïnspireerd door de natuur en de menselijke emotie, werkt ze in heldere kleurcontrasten en zachte nuances, in sterk zwart - wit en diverse grijzen. De uitstraling van het werk is er een van directe eenvoud in de contouren en gelaagdheid in de materiaalbehandeling. Er is het ferme gebaar met krijt, groot penseel en schildersmes en een plaatselijke verfijning. De huidige thematiek in het vrije werk is geënt op `de olifant', een dier vooral van betekenis in niet-westerse culturen zoals Indonesië, India en Afrika.

*Sonja Reedijk | De zoektocht naar de ontwikkeling van tekens, het schrift en de beweging van de mens is een inspiratie voor Sonja's werk. Het liefst werkt ze met structuur en sprekende kleuren. Grafiek, collage en handgeschept papier zijn een grote plaats in haar werk gaan innemen.
Om haar ontwerpen af te beelden gebruikt ze diverse druktechnieken, waarbij niet de herhaalbaarheid maar juist de unieke afdruk centraal staat.

*Lia Stouten | Lia Stouten is grafica, naast grafiek maakt zij ruimtelijke grafische installaties en boeken. Haar belangstelling gaat uit naar schrift, boekdrukkunst en de universele taal van de mens.
Lia zoekt naar een hedendaagse vormentaal; in haar nieuwe werk vallen de heldere kleuren op en de rake symbolen voor oerbegrippen als water, huis, bladeren, voedsel.
Onlangs was het kunstproject `Wereld' te zien, dit is een groot hangend object van houten latjes met tweehonderd bedrukte papieren bladzijdes. Bezoekers konden reageren op het werk door een symbool te kiezen en daar een tekst bij te schrijven, deze teksten zijn gebundeld in een map. Het laat een verrassende kijk zien van verschillende interpretaties op het werk en de symbolen.

*Jolanda Verstegen | Jolanda werkt graag met textiele materialen en papier. Zijde heeft daarbij een duidelijke voorkeur. Na haar modeopleiding is zij begonnen met zijdeschilderen om haar (stof)ontwerpen tastbaar te maken.
De laatste jaren komen er echter steeds meer materialen en technieken bij. Haar werk omvat stoffen, schilderijen en objecten.
De nieuwste serie vrij werk bestaat uit 'aaibare' schilderijen; acrylverf op doek waar tactiel materiaal zoals (kunst)bont, haren, vezels, of katoen in zijn verwerkt. Deze materialen nodigen direct uit om even aan het werk te voelen.

*Twan de Vos | Het werk van Twan gaat altijd over mensen, hun gevoelens, maar vooral over hun onderlinge relaties. De onderwerpen zijn alledaags en worden op een directe humoristische wijze verbeeld. Hij maakt kleurrijke schilderijen, zeefdrukken en beelden. Elk schilderij is een verzameling dagboekpagina's uit verschillende periodes. Op de jaren zeventig geïnspireerde motieven duiken op bij hedendaagse belevenissen. Gevoelens zijn tijdloos.

Tevens zijn er sculpturen van Annelies van Biesbergen en sieraden van Ursula ten Have.

U bent van harte welkom om 17.00 uur bij Kniphorst boekverkopers in Wageningen.





Ingezonden persbericht