Belangrijke rol Nederlanders bij Wereldkampioenschap Schakenboksen

26/10/2007 13:00



Booij, Klusman en Van Bruggen



Belangrijke rol Nederlanders bij Wereldkampioenschap Schakenboksen

Op 3 november vindt in Berlijn het wereldkampioenschap schakenboksen in het halfzwaar gewicht plaats tussen de beste Europese schaakbokser, Anti-Terror' Frank Stoldt uit Duitsland en de eerste schaakbokser uit de Verenigde Staten, David Double D' Depto. Het evenement wordt georganiseerd door de Nederlander IEPE; de muziek voor dit wereldkampioenschap is gemaakt door de Nederlandse producer Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL.

IEPE
Het schakenboksen is een uitvinding van kunstenaar IEPE (Iepe Rubingh), woonachtig in Berlijn. Hij is initiatiefnemer, organisator en promotor van het schakenboksen.

In 2003 pakte Rubingh als Iepe the Joker tegen Luis the Lawyer in de allereerste officiële schaakbokswedstrijd in een afgeladen Paradiso in Amsterdam zelf de felbegeerde eerste wereldtitel in het midden gewicht. Sindsdien is deze nieuwe sport op fenomenale wijze gegroeid en heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige sport met een wereldwijde aantrekkingkracht.

De sport schakenboksen
Basisprincipe van het schakenboksen is de combinatie van denksport nummer 1 met vechtsport nummer 1. Het schakenboksen wordt ook welgezien als de nieuwe koningsdiscipline onder de sport: het stelt de allerhoogste eisen aan de fysieke en psychologische weerbaarheid van de deelnemers.

In een schaakbokswedstrijd wordt afwisselend een ronde geschaakt en dan weer een ronde gebokst. Het gevecht duurt maximaal 11 rondes, 6 voor het schaken en 5 voor boksen. De wedstrijd wordt beslist door schaakmat of (technische) knock-out. Een schaakronde duurt 4 minuten en een boksronde 3 minuten.

Junkie XL
Voor het aanstaande wereldkampioenschap werkte IEPE nauw samen met producer en muzikant Junkie XL. Hij componeerde speciaal voor deze gelegenheid de muziek. Het publiek zal verschillende schaak- en bokstunes te horen krijgen en uiteraard heeft Junkie XL een speciale track voor de winnaar van de avond gemaakt.

Wereldkampioenschap schakenboksen halfzwaargewicht.
Zaterdag 03.11.2007, 20:00 uur
Tape, Heidestrasse 14, Berlijn-Mitte

Meer informatie over het event: www.wcbo.org
Meer informatie over IEPE: www.iepe.net
Meer informatie over Junkie XL: www.junkiexl.com





http://www.wcbo.org