Universiteit van Tilburg 29 oktober 2007

Ruud Lubbers te gast bij Bijbelacademie in Tilburg

In het kader van de jaarlijkse oecumenische Bijbel10daagse wordt op zaterdag 3 november op de Universiteit van Tilburg een Bijbelacademie georganiseerd met als thema 'Ik was een vreemdeling'. IKON presentatrice Annemiek Schrijver interviewt prof. dr. Ruud Lubbers, oud-commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties en bezoekers kunnen workshops volgen en deelnemen aan een publiek debat.

De reflecties over vreemdelingen in verscheidene Bijbelboeken bieden een spiegel voor de discussies daarover van vandaag de dag. Het thema van de oecumenische Bijbel10daagse is dit jaar dan ook 'Ik was een vreemdeling', naar Jezus' eigen woorden in het Bijbelboek Mattheüs. Organisatoren zijn het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de Katholieke Bijbelstichting (KBS) in samenwerking met LUCE / Centrum voor Religieuze Communicatie van de Universiteit van Tilburg. De Bijbelacademie is bedoeld voor iedereen die zich interesseert voor de Bijbel en de rol die het boek speelt in de moderne maatschappij.

Behalve een interview van Annemiek Schrijver met Ruud Lubbers, staan workshops op het programma over onder meer dubbele nationaliteit, de vreemdeling in de Bijbel en de dichtbundel Een man van twee wegen van Anton Ent, geënt op de Psalmen.

Daarnaast is er een publiek debat over de vreemdeling en de Bijbel in multireligieus perspectief onder leiding van de exegeet Willien van Wieringen en met medewerking van de theoloog Marcel Poorthuis, filosoof en publicist Bart Brandsma, theoloog, dichter en publicist Huub Oosterhuis en theoloog en filosoof Jielis van Baalen.