Ingezonden persbericht

Persbericht 30 oktober 2007

SCHOKLAND & IK
Lelystad ­ Vanaf 3 november is in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad een opmerkelijke audio-installatie te zien van radiomaker Bente Hamel en ontwerper Antonio Consilvio. De installatie speelt in poëtische, vervreemdende beelden en geluiden met het verhaal van het verloren eiland Schokland. 'SCHOKLAND & IK' is onderdeel van het kunstproject Fort Europa dat het Centrum voor Beeldende Kunst Corrosia organiseerde.

SCHOKLAND & IK: een surrealistische audio-installatie in de kajuit van een verweerd schip op het droge. Hoor hoe de stem opklinkt uit de grond, luister naar een poëtische soundscape over een eiland dat geen eiland meer is. Schokland was een klein eiland in de Zuiderzee, maar met de inpoldering viel het droog. Sindsdien is het een heuvel in de polder. Er wonen al lang geen mensen meer. Schokland is een Atlantis op Nederlandse bodem: niet verdwenen onder golven, maar in het land.

Kan een plek zich herinneren? Om die vraag draait SCHOKLAND & IK; een interactieve audio-installatie in de kajuit van een verweerd schip. Het schip op het droge is net als het eiland Schokland: een Fremdkörper, misplaatst in zijn omgeving. In het schip staan een roestig apparaat en een verzameling glazen potten gevuld met aarde van Schokland. Als je de sensor van het apparaat op de aarde legt, hoor je een stem. De stem van een vrouw. Haar woorden roepen zintuiglijke beelden op van haar leven op Schokland. Ze dwaalt in haar herinnering. Vervormde geluiden van wind en meeuwen roepen een bovennatuurlijke sfeer op. Wie is die vrouw? Het lijkt of het eiland en zij op een vreemde manier verbonden zijn.

SCHOKLAND & IK is een audio-installatie van radiomaker Bente Hamel (Amsterdam, 1976) en interaction designer Antonio Consilvio (Harderwijk, 1978). Het idee hebben ze ontwikkeld in het stifo@sandberg-programma aan het Sandberg Instituut. In SCHOKLAND & IK creëren ze met omgeving en geluid een interactief verhaal. In de schemerdonkere kajuit van het schip vallen omgeving, gesproken woord en soundscape steeds meer samen. Zo ontvouwt zich in tien minuten een surrealistisch verhaal over Schokland.

'SCHOKLAND & IK' is gemaakt in het kader van het kunstproject 'Fort, op zoek naar een onbegrensde cultuur'. Dit project draait om de culturele identiteit van 'de' Europeaan. Bestaat die identiteit? Verandert deze? Hoe willen wij deze identiteit vormgeven? CBK Corrosia in Almere gaf zestien internationale Nederlandse kunstenaars opdracht om het thema te onderzoeken en te verbeelden in objecten en installaties.

'SCHOKLAND EN IK' is tot en met 6 januari 2008 te zien in Nieuw Land Erfgoedcentrum, Oostvaardersdijk 01-13, Lelystad. Informatie over tarieven en openingstijden vindt u op www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl.

()



Ingezonden persbericht