Algemene Onderwijsbond
Algemene Onderwijsbond / 0900 463 62 62 / info@aob.nl / www.aob.nl
het Onderwijsblad
nr 19 3-11-2007

Utrecht, 1 november 2007

Nieuws

Roc's claimen 40 miljoen
De Rotterdamse roc's Zadkine en Albeda College hebben bij minister Ella Vogelaar van Integratie en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs een gezamenlijke claim neergelegd van 40 miljoen euro.

Te grote school kost teveel
Bij te grote scholen slaat het schaalvoordeel om in een nadeel. De overheadkosten worden te hoog. Een aantal scholen doet er goed aan de besteding van middelen onder de loep te nemen.

Allochtone pabostudenten moeten extra tijd krijgen'
Allochtone pabostudenten moeten meer tijd krijgen om te voldoen aan de norm voor het bindend studie-advies. Normaal moeten studenten die norm binnen een jaar halen, maar dat is vaak te kort om de achterstand van allochtone studenten weg te werken.

Achtergrond

A-team voor islamitische basisscholen
De AOb heeft, samen met onder andere de werkgevers, een ondersteuningstraject opgezet voor islamitische basisscholen. "Veel besturen van islamitische scholen denken dat ze kunnen doen wat ze willen. Ze moeten echt wennen aan de Nederlandse regels en verhoudingen."

Inburgering wordt steeds groter drama
Het geld om allochtonen te laten inburgeren is er. Cursussen en docenten zijn er. En inburgeraars ook. Toch zijn de klassen de afgelopen maanden nauwelijks gevuld en luiden roc's de noodklok over de achterblijvende instroom. "Mensen op de vloer zijn boos."

Mediageweld op school
Kinderen krijgen via de media geweld onder ogen dat ze niet altijd goed kunnen plaatsen. Basisschoolleerkrachten zijn bezorgd over de mogelijke risico's. "De film Eyes wide shut is toch porno voor een kind van twaalf?"

Intern begeleiders in het management?
Op basisscholen is een wildgroei aan taken en functies. De intern begeleider is een relatief jonge loot aan de stam, maar ook deze beroepsgroep vertoont een rijk geschakeerd beeld aan taken. De landelijke beroepsvereniging wil hier een einde aan maken. Het is hoog tijd dat het intern begeleiderschap een aparte functie wordt, bij voorkeur in het management. Nee, zegt de AOb. Regel zoiets op je eigen school en zorg ervoor dat het beroep van leerkracht niet wordt uitgehold.



Algemene Onderwijsbond