Gemeente Oldenzaal


Ruim 270 belangstellenden voor Fitscan 45+, bewegen dus!

gepubliceerd op : 1-11-2007

De gemeente Oldenzaal heeft ruim 270 verzoeken binnengekregen van belangstellenden die aanstaande zaterdag mee willen doen aan het project `Fitscan 45+, bewegen dus!'. De test is dit keer bedoeld voor inwoners van 45 jaar en ouder uit de wijk Haerbroek-Scholtenhoek en het centrum. Het aantal deelnemers ligt iets hoger dan bij voorgaande testen in De Thij en Zuid-Berghuizen.

De gemeente Oldenzaal organiseert deze grootschalige fitheidstesten onder andere in samenwerking met de Sportraad Overijssel. De bedoeling ervan is om mensen inzicht te geven in hun lichamelijke gesteldheid en hen, indien nodig, te stimuleren een gezonde(re) en actieve(re) leefstijl aan te nemen. Naast deze fitheidstest wordt de mogelijkheid geboden om daadwerkelijk (meer) te gaan bewegen. De fitheidstest op zaterdag 3 november is de vierde in een reeks fitheidstesten die de gemeente Oldenzaal voor haar inwoners organiseert. In totaal worden acht fitheidstesten gehouden, zodat alle inwoners van 45 jaar en ouder uit Oldenzaal de kans krijgen om mee te doen. In maart 2008 staat de eerstvolgende fitheidstest op het programma.

Fitheidstest en sportmarkt
Een team van deskundigen staat aanstaande zaterdag vanaf 9.00 uur klaar om onder andere bloeddruk, cholesterol, glucose, lengte en gewicht te meten. Ook wordt er getest op lenigheid, (knijp)kracht en uithoudingsvermogen en wordt een risico diabetestest afgenomen. De fitheidstest wordt afgesloten met een adviesgesprek waarbij een deskundige adviseur de uitslag met de deelnemers doorneemt en met hen de mogelijkheden bespreekt om een actieve leefstijl aan te nemen. Hierbij komt ook een concreet beweegaanbod aan de orde wat onder andere door gymnastiekvereniging Quick en Sport Spectrum Roessingh (aangepast sporten) wordt aangeboden. Daarnaast kunnen mensen zich op deze zogenoemde sportmarkt laten informeren en aanmelden voor verschillende bewegingsactiviteiten, zoals hardlopen, nordic walking, fitness, klootschieten, meer bewegen voor ouderen (MbvO), enzovoort. Mensen die zich ter plekke aanmelden voor één van de activiteiten krijgen drie gratis kennismakingslessen aangeboden. Naast de Oldenzaalse sportaanbieders is Carint aanwezig voor het geven van voedingsadvies. Om de testen in goede banen te leiden, zijn alle mensen die zich hebben opgegeven op vaste tijdstippen uitgenodigd om de testonderdelen te ondergaan.

De `Fitscan 45+, bewegen dus!' wordt gehouden in de kantine van het Twents Carmel College, locatie Potskampstraat, vanaf 9.00 uur tot en met 16.00 uur. De ingang is de zij-ingang aan de Vos de Waelstraat.