Help kinderen in conflictgebieden

Oorlogen maken talloze onschuldige slachtoffers. Vooral kinderen zijn de dupe van gewapende conflicten. Omdat ze kwetsbaar zijn, vallen ze makkelijk ten prooi aan geweld. Bovendien treft dat geweld hen ook indirect. Als ze hun ouders verliezen, ontberen ze zorg en bescherming. Kinderen die moeten vluchten, kunnen ziek worden. In conflictgebieden is er niet of nauwelijks onderwijs, zodat ook hun toekomstmogelijkheden in de kiem worden gesmoord.

En voortdurend is er angst. Kinderen in conflictgebieden zijn bang dat ze gerekruteerd worden als soldaat, dat ze moeten vluchten of alleen achterblijven, of dat ze op weg naar school op een mijn stappen. Zelfs als een conflict allang is beëindigd, bepaalt de angst voor het laatste nog steeds het dagelijks leven van volwassenen en kinderen. Want een mijn is makkelijker te plaatsen dan op te ruimen. In meer dan tachtig landen vormen mijnen en andere explosieven een constante bedreiging voor de bevolking.

Unicef kan geen eind maken aan oorlog en geweld, maar kan kinderen wel helpen de angst die hun leven bepaalt te verminderen. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze kunnen voorkomen dat ze een ongeluk krijgen met een mijn of moeten meevechten als kindsoldaat. Daarnaast helpt Unicef kinderen die het slachtoffer zijn van een conflict. Ze krijgen bijvoorbeeld hulp bij hun revalidatie als ze door een mijn gewond zijn geraakt.

Unicef komt in actie
Unicef voert onder het motto Nooit meer bang actie voor miljoenen kinderen die in (voormalige) conflictgebieden leven. Tijdens deze campagne besteedt Unicef speciaal aandacht aan drie plekken op de wereld waar kinderen onze hulp goed kunnen gebruiken: Colombia, Bosnië-Herzegovina en de Bezette Palestijnse gebieden. Dat betekent overigens niet dat Unicef alleen in deze landen actief is. De VN-kinderrechtenorganisatie vecht voor kinderen in alle landen van de wereld, dus ook in de ongeveer dertig landen waar kinderen lijden onder de gevolgen van oorlog en geweld.

Colombia Bosnië-Herzegovina Bezette Palestijnse gebieden Cijfers en feiten Steun onze campagne en word lid van Unicef