Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Films met karakter in het Louis Hartlooper Complex vanaf zondag 4 november iedere maand
Ligt je karakter al vast bij de geboorte? En zit je persoonlijkheid in je hersenen? In de tentoonstelling 'karakter te kijk' van het Universiteitsmuseum worden misverstanden over persoonlijkheidsvorming uit de weg geruimd. Moderne wetenschappelijke inzichten, verschillende onderzoeken en experimenten laten zien hoe het staat met de relatie tussen karakter, erfelijkheid en opvoeding. Ook kun je er je eigen persoonlijkheid karakteriseren aan de hand van de vijf dimensies van het onderzoeksmodel 'Big 5'.

Ook in het Louis Hartlooper Complex kom je meer te weten over karakter! Speciaal bij de tentoonstelling worden hier vijf 'films met karakter'. Vanaf 4 november, elke 1e zondag van de maand, tot en met maart 2008. Filmprogramma 'Films met karakter' in het Louis Hartlooper Complex

Zondag 4 november, 16.00 uur TOGETHER (Lukas Moodysson, 2000) Big 5-dimensie: openheid Een innemende satire op het communeleven in de jaren '70, waarin niets moest en alles mocht. 'Together' laat zien hoe een aanvankelijk conservatieve vrouw door het communeleven meer open in het leven leert te staan. Zondag 2 december, 16.00 uur WHISKY (Pablo Stoll, 2004) Big 5-dimensie: openheid De zwijgzame zestiger Jacobo vraagt Marta, die de scepter zwaait in zijn oude sokkenfabriek, of zij hem een paar dagen wil helpen: zij moet enkele dagen zijn vrouw spelen. 'Whisky' toont aan dat iedereen de karaktereigenschappen van de Big 5 in een verschillende mate bezit.

Zondag 6 januari, 16.00 uur SIDEWAYS (Alexander Payne, 2004) Big 5-dimensie: extraversie De drankzuchtige Miles neemt zijn gefrustreerde vriend Jack, die op het punt staat te gaan trouwen, mee op wijnreis door Californië. Zo uitbundig als de één zijn avontuur tegemoet gaat, zo bedachtzaam is de ander. Gaandeweg leren de mannen dat ze positief veranderen door elkaars karakter. Zondag 3 februari, 16.00 uur AS GOOD AS IT GETS (James L. Brooks, 1997) Big 5-dimensie: aangenaamheid Onaangenaamheid en aangenaamheid staan in 'As Good As It Gets' lijnrecht tegenover elkaar in de egoïstische Melvin en de altruïstische Carol. Hoewel het karakter van de twee aanvankelijk botst, weet Carol langzaam de zorgzame kant van de schijnbaar onvermurwbare Melvin te raken.

Zondag 2 maart, 16.00 uur MANHATTAN (Woody Allen, 1979) Big 5-dimensie: neuroticisme De filmische verwezenlijking van de neurotische dimensie van de Big 5 is Woody Allen op het lijf geschreven. Zijn eigen neurotische karakter ligt ten grondslag aan 'Manhattan', wat in de film relatieproblemen en onrust, maar ook zelfreflectie teweeg brengt.

Films met karakter bezoeken?
Vanaf zondag 4 november iedere eerste zondag van de maand, 16.00 uur Zowel tentoonstelling als film bezoeken?
Dat kan voordelig: bij aanschaf van een entreebewijs voor het Universiteitsmuseum ontvangt u een kortingsbon voor het Louis Hartlooper Complex en omgekeerd. Entree Universiteitsmuseum ¤ 7,00 / ¤ 6,00 (¤ 3,50 tegen inlevering van Hartlooper-bonn) Entree Louis Hartlooper Complex ¤ 8,000 / ¤ 7,00 (¤ 5,05,00 tegen inlevering van UU-museumbon)

Louis Hartlooper Complex, www.hartlooper.nl
Tolsteegbrug 1, Utrecht
Telefoon: 030-2320450

Universiteitsmuseum Universiteit Utrecht, www.museum.uu.nl Lange Nieuwstraat 106, Utrecht
Telefoon: 030-253808

Publiciteit
Louis Hartlooper Complex
Tolsteegbrug 1
3511 ZN Utrecht
T: 030 2320452
F: 030 2320451
www.hartlooper.nl