Ingezonden persbericht


10.000 KINDEREN WELKOM IN UTRECHT

UTRECHT - Op Culturele Zondag DE VUURDOOP op 4 november 2007 openen in Utrecht ruim 30 culturele instellingen gratis hun deuren voor jong publiek. Kinderen tussen de 2 - 12 jaar - en vaak ouder(s) mogen dan genieten van een vlammend kunstaanbod. Ruim 10.000 kinderen kunnen terecht bij ca. 200 programma's (theater, film, muziek, poëzie, dans, beeldende kunst of fotografie). Het aanbod is zeer divers; van populair (zoals het optreden in Tivoli van Patrick Jumpen & EliZe) tot experimenteel (de Worldwideheroshow van Space in Theater Kikker) of traditioneel (Chinees Schaduwtheater in Rasa). Verschillende workshops zorgen ervoor dat kinderen actief aan de slag kunnen, bijv. met fotografie, dans of beeldanimatie. Alle programma's zijn tussen 10.00 - 17.30 uur.

Van Poëtisch Naaiatelier tot Pralineprinsessen en Geëngageerd Loungen voor kinderen... De culturele instellingen bieden tijdens DE VUURDOOP een extra speciaal en uniek programma. Kinderen kunnen eigen kunst maken en echte kunstenaars ontmoeten. Theater Kikker pakt uit met de Worldwideheroshow van Space; een hartverwarmend Multi-Media-Theater-Event waar kinderen in korte tijd een echte held worden. In de Kunstuitleen kunnen kinderen met beeldend kunstenaars chocosaurissen, pralineprinsessen of eetkunstfoto's maken. In en rond de Winkel van Sinkel bruist het de hele middag van mooie woorden. Gedichten, verhalen en liedjes; in alle gaten en hoeken kom je ze tegen. Vertellers uit verre windstreken of kinderboekschrijvers (o.a. Anke Kranendonk) vertellen verhalen, er zijn gedichtenfluisteraars en een poëtisch naaiatelier waar je saaie T-shirt wordt opgepimpt met een gedicht. Natuurlijk zijn er ook woorden op muziek: naast Tjalling & Kees treedt aanstormend talent Jelle Amersfoort op. Hij veroverde alle kinderharten op Theaterfestival Boulevard (en stiekem die van de moeders) en verzint snel nieuwe woorden. Ooit gehoord van hertekraaielepelaregeitegaaieberebaviane-billeraffedilefant?

Jumpen of Zangdouchen?
Tijdens DE VUURDOOP geen concerten om braaf en stil te blijven zitten, maar om keihard mee te zingen of te jumpen. Kinderen die in de ban zijn van Patrick Jumpen kunnen vanaf 13.00 uur terecht in Tivoli waar ook EliZe optreed. In het kader van YO! Opera festival wordt in de Douwe Egbertszaal van de Stadsschouwburg voor om 16.30 uur een groots familieoperaconcert aangeboden met een bonte stoet aan zangers, muzikanten en kinderen, gepresenteerd door Elvan Akyldiz (o.a. Sesamstraat, Hassan's Angels). Jong talent krijgt een kans bij De Open Zangdouche of het Zanglab.

Overige specials
Voor het eerst in Nederland: het muzikale schaduwtheater uit China, voor zowel kinderen als volwassenen een lust voor oog en oor. Uniek is ook de komst van Hakim die in het Louis Hartlooper-complex zijn lievelingsfilm van Charlie Chaplin (City Lights) laat zien. En vergeet niet een bezoek te brengen aan Harrie Harses; een bijzonder mannetje dat eigenlijk een rechterhand is. In de Domtoren beleeft hij allerlei eigenaardige avonturen.

Musea pakken uit..
Maar liefst 10 musea bieden een onalledaags programma aan. In het Maliebaanstation van het Spoorwegmuseum klinken i.s.m. Vredenburg en de Hogeschool Utrecht klassieke klanken, verhalen en geheimen tussen de treinen. Ook zijn er workshops en optredens in de Stationsrestauratie of Koninklijke Wachtkamer. In het Dick Bruna Huis mogen kinderen mogen gratis mee met de peuter kleuter tour of een flipboekje maken met jezelf in de hoofdrol. In het Geldmuseum kun je een eigen bankbiljet ontwerpen of een munt slaan uit de tijd van de West Indische Compagnie... Kijk voor meer info of aanvragen van de (gratis) folder op www.culturelezondagen.nl.



Ingezonden persbericht