Groenlinks Amsterdam Oud-Zuid

Ingezonden persbericht

()

PERSBERICHT

Parkeernota Oud-Zuid zorgt voor betere openbare ruimte en minder rondjes rijden.

Afgelopen raadsvergadering werd in Amsterdam Oud-Zuid de parkeernota Parkeren in Oud-Zuid: 'plaats maken voor leefbare buurten' aangenomen. Dit speerpunt van Groenlinks en PvdA maakt een eind aan het onbeperkt uitdelen van parkeervergunningen en rondjes rijden om een plekje te vinden. Ook zorgt het voor een groenere openbare ruimte door parkeerplaatsen onder de grond te realiseren en die boven de grond op te heffen. De parkeercapaciteit blijft behouden en tegelijkertijd wordt de openbare ruimte verbeterd.

Arend Hamstra, raadslid voor GroenLinks: "De parkeernota betekent een daadwerkelijke aanpak van het parkeerprobleem: voor autobezitters die geen plek kunnen vinden, en voor mensen zonder auto die meer ruimte en groen op straat willen.".

Door het beperken van het aantal vergunningen komt er eindelijk een beter evenwicht tussen autobezitters die een plekje zoeken en het aantal beschikbare plekken. Het vorige VVD-parkeerbeleid had geen rem op het aantal parkeervergunningen dat werd uitgedeeld. Daardoor zijn de afgelopen jaren grote problemen rondom de parkeerdruk in Oud-Zuid ontstaan. Door minder vergunningen uit te geven, hoeven bewoners met een auto straks minder rondjes te rijden om een plek te vinden. Dat is beter voor de autobezitter en ook voor het milieu.

Arend Hamstra: "Het beleid van de afgelopen jaren leek op beleid met oogkleppen. Wel parkeervergunningen uitdelen waar geen plaats voor is. Wij keren het om, minder parkeervergunningen en dus minder druk op de hoeveelheid parkeerplaatsen. Zo weten mensen waar ze aan toe zijn als ze hier komen wonen."

Daarbij wil het stadsdeel 1000 parkeerplaatsen onder de grond realiseren. Hiervoor gaan er boven de grond tussen de 1 en 2 plekken weg. De vrijkomende ruimte wordt gebruikt voor alle bewoners, dus ook die géén auto hebben. Wat GroenLinks betreft natuurlijk zoveel mogelijk autovrij met veel groen, toegankelijke stoepen en speelplekken. Samen met buurtbewoners wordt er een plan gemaakt voor het herinrichten van hun buurt, als er een garage komt.

Arend Hamstra: "1000 ondergrondse plaatsen realiseren is ambitieus, maar haalbaar. Dit is geen korte termijn politiek maar iets dat we doorwillen zetten na 2010."

Voor Groenlinks had de parkeernota natuurlijk nog wel groener gekund. Zo moet er snel deelautobeleid komen zodat meer mensen een auto kunnen delen. Ook moet er meer onderzoek naar waterberging komen en moet er zodra het kan milieudifferentiatie worden toegepast in de parkeervergunningen.

Arend Hamstra, raadslid Groenlinks Oud-Zuid
06-24747546
arend@arendhamstra.nl

Arend Hamstra Raadslid GroenLinks Amsterdam Oudzuid skype :arend.hamstra
mail : arend@arendhamstra.nl