NCRV

NCRV Dokument Balanceren tussen twee polen

Rob Hof volgt neonatologen en ouders in Ziekenhuis Maastricht

Maandag 5, 12 en 19 november
22.50 uur, Nederland 2

In NCRV Dokument Balanceren tussen twee polen volgt gelauwerd filmmaker Rob Hof de artsen, patientjes en hun ouders op de afdeling Neonatologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Hier worden dagelijks zware, ingrijpende beslissingen genomen. Beslissingen over leven en dood van te vroeggeboren babyâs.

Elk jaar worden in Nederland zoân 200.000 babyâs geboren. Vierduizend van deze kinderen komen terecht in een van de tien Neonatologische Intensive Care Units die Nederland rijk is.
In ons land wordt een ondergrens aangehouden van 25 weken zwangerschap. De medische wereld gaat ervan uit dat pasgeborenen die jonger dan 25 weken zijn, als ze toch in leven worden gehouden, uiteindelijk geen leefbaar leven hebben. Ze ontwikkelen zeer ernstige handicaps. Deze pasgeborenen worden dan ook niet behandeld en sterven vaak, zo humaan mogelijk, nog in de verloskamer. In 2005 hebben neonatologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen een protocol is opgesteld. Dit vermeldt de zorgvuldigheidseisen waaraan voldoen moet worden in die gevallen waarbij actieve levensbeëindiging bij pasgeborenen overwogen wordt. De neonatologiecentra in Nederland hebben dit protocol aanvaard.

Het protocol leidde in het buitenland tot heftige kritieken. Het Vaticaan was furieus. Moord volgens protocol, de creatie van een superieur ras schreeuwden de koppen op de voorpaginaâs van buitenlandse dagbladen. De Italiaanse minister van Parlementaire Zaken zei dat de nazi-wetten en Hitlers ideeën weer terugkwamen in Europa via de Nederlandse euthanasiewetgeving en het debat over het âvermoorden van kinderenâ.

De afdeling neonatologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht is een van de tien neonatologiecentra in Nederland. Hier liggen onder andere babyâs die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht hebben en voedingsproblemen hebben. De afdeling telt zowel intensive, high als medium care units. Er werken zeven, mannelijke artsen. Mark van der Hoeven is een van deze artsen: âWe kunnen heel veel, maar heel vaak staan we met de handen op de rug. Wel of niet een behandeling staken, als blijkt dat de toekomst van het kind in het teken zal staan van een blijvende zware handicap. Maar altijd in overleg met het gehele team en de ouders. De beslissing moet gemotiveerd en eensgezind zijn.â

Zo moeten de Maastrichtse artsen een beslissing nemen over de behandeling van baby Nigel. Hij moet constant aan de beademingsapparatuur liggen en zijn kansen voor de toekomst zijn niet rooskleurig. En hoe kun je een te vroeggeborene waardig laten sterven? Baby Luca krijgt volkomen onverwacht een ernstige hersenbloeding en baby Donya een bacteriële infectie. Hoe gaan artsen en verplegend personeel om met het verstrekken van, de soms vreselijke, informatie aan de ouders?
Of het verhaal van Dice (Engels voor dobbelsteen), het te vroeggeboren kindje van Harold en Monique. Al voor de geboorte heeft het hoofd van de afdeling een gesprek gehad met beide ouders, waarin het zwartste scenario ter sprake is gekomen. De kans is groot, dat Dice vroegtijdig overlijdt of later blijvend gehandicapt zal zijn. De tweeling Yannick en Mick is te vroeg geboren. Maar de ontwikkeling van beide kinderen gaat niet gelijk op. Moeder Nicole werkt op een school met gehandicapte kinderen en is bereid welke toekomst dan ook te accepteren.

Documentairemaker Rob Hof ontving in 2006 de Zilveren Nipkow Schijf voor zijn 13-delige documentaireserie Sporen uit het Oosten. Voor NCRV Dokument maakte Hof onder andere Regie over eigen leven en sterven en Uitbehandeld, maar niet opgegeven.