Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcafé Amersfoort

Debatten: Amersfoort langs de ruimtelijke meetlat

maandag 5 november en maandag 3 december, 20.00 uur

Als u moet kiezen tussen een grote achtertuin of openbaar groen delen met wijkgenoten, wat kiest u dan?

In twee openbare debatten op maandag 5 november en maandag 3 december neemt het Architectuurcentrum van De Zonnehof de ruimtelijke toekomst van het buitengebied en het binnenstedelijk gebied van Amersfoort onder de loep. Debatleider Jaap Huisman komt met prikkelende stellingen als: 'liever 50m2 individueel groen dan 50 ha gedeeld openbaar groen' en 'de stad en het landschap zijn niet het resultaat van consistent beleid'. Het Architectuurcentrum heeft deskundigen op het gebied van ruimtelijke ordening, landschapsarchitectuur en milieu gevraagd om op de stellingen te reageren en nodigt nadrukkelijk ook het publiek uit om deel te nemen aan deze steeds pranger en actueler wordende discussie.

In Nederland is er een groeiend ongenoegen over het volbouwen en 'verrommelen' van het landschap. Dat geldt zowel voor het buitengebied als voor het binnenstedelijke gebied. Tot op het hoogste niveau wordt deze ontwikkeling onderkend en het ongewenste karakter ervan ingezien. Inmiddels wordt door velen de noodklok geluid en klinken vele verzoeken richting overheid om een sterkere, meer regisserende uitoefening van haar ruimtelijke taken. In Amersfoort spelen dezelfde vragen over ruimtelijke inrichting als elders in Nederland. Is het mogelijk om te groeien en tegelijkertijd het open landschap en openbaar groen in stand te houden? Hoe behouden we en versterken we de kwaliteit van woon- en leefklimaat van het binnenstedelijk gebied van Amersfoort voor de toekomst?

Maandag 5 november 2007
Hoe groen moet het buitengebied blijven?
Amersfoort kent de Groen-Blauwe structuur, hierin zijn voor de komende decennia het beleid voor het buitengebied en de hoofdgroenstructuur in de stad vastgelegd. De ambitie is om 'het open polderlandschap te koesteren en de landbouw als hoeder van het landschap te ondersteunen.' Zijn de 'ruimte-voor-ruimte'-regeling en de landgoederenregeling voldoende duurzame instrumenten? Het half open hoevenlandschap van Stoutenburg en Hoogland West hebben grote natuurlijke waarden. Tegelijkertijd kan hier de agrarische sector groeien. Verdraagt dit elkaar? Wat zijn de bedreigingen? Jaap Dirkmaat, Stichting Nederlands Cultuurlandschap en Steven Slabbers, directeur buro Bosch Slabbers in Den Haag bijten de spits af door in te gaan op de stellingen van debatleider Jaap Huisman. Het publiek kan zich de hele avond in de discussie mengen.

3 december 2007
Hoe rood mag de stad worden?
In het kader van Amersfoort Vernieuwt, de binnenstedelijke vernieuwing, is te constateren dat Amersfoort verder verdicht. Dit gaat voor een deel ten koste van het openbaar gebied en dus ook van het groen. Daarentegen heeft openbaar groen een erkend belangrijke betekenis voor de stad. Amersfoort heeft zeer recent het predikaat groenste stad gekregen. Hoe verhoudt zich dat? Het gemeentebestuur heeft de groensalderingsregeling vastgesteld. Hoe functioneert deze? Wat zijn bedreigingen? Milieugeograaf Tom Bade en Paul Achterberg van Atelier Quadrat geven hun mening op de stellingen van Jaap Huisman. Wij horen ook graag uw mening!

Rietveldpaviljoen De Zonnehof
Zonnehof 8, Amersfoort
Aanvang 20.00 uur / zaal open 19.30 uur
Opgeven via www.dezonnehof.nl
De toegang is gratis

Voor meer informatie: Architectuurcentrum De Zonnehof, T 033 46 33 034, E info@dezonnehof.nl of www.dezonnehof.nl.

/////////////////// EINDE BERICHT //////////////////

Het Architectuurcentrum wordt ondersteund door: Het Stimuleringsfonds voor Architectuur, De Alliantie Ontwikkeling (hoofdsponsor), Archivice, AG Nova Architecten, Ansems Architecten, Arcadis, Heilijgers, Van Hoogevest Architecten, Architectenbureau Jonkman en Klinkhamer, Rik Lagerwaard Architect BNA b.v., J.H.A. Leenders, JINX Architecten, Poolen Architekten, SVP Architectuur en Stedenbouw, Han van Zwieten Architecten BNA, 9º architecture



Ingezonden persbericht