Gemeente Langedijk


17 oktober 2007

Informatiebijeenkomst antennemasten

Op maandag 5 november wordt in het gemeentehuis om 20.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden die geheel is gewijd aan het `Antennebeleid Langedijk'.

Aanleiding is een evaluatie van de eerste nota Antennebeleid, die in 2001 werd vastgesteld. In het nieuwe `Antennebeleid Langedijk' worden elf gebieden aangewezen waar antennemasten mogen worden gerealiseerd, zij het onder strenge voorwaarden. Zo mag een mast niet hoger zijn dan 37,5 meter. De elf aangewezen locaties hebben met elkaar gemeen dat antennemasten minder opvallen, door de aanwezigheid van veel (hoog) groen, grote openbare gebouwen en bedrijventerreinen.

Aanvragen voor plaatsing van een antennemast zullen in Langedijk worden beoordeeld op stedenbouwkundige en landschappelijke aspecten. In het verlengde van recente uitspraken van de Raad van State, laat het college gezondheidseffecten geen rol spelen in de afweging of op een locatie al dan niet een antennemast voor mobiele communicatie kan komen.

Het college zal het principebesluit ter vaststelling aan de gemeenteraad aanbieden. De informatiebijeenkomst op 5 november is onder andere bedoeld voor inwoners die bang zijn dat antennemasten een negatieve invloed hebben op de gezondheid van omwonenden. Tijdens de bijeenkomst zullen vertegenwoordigers van het nationale Antennebureau en de regionale GGD uitvoerig ingaan op de techniek, wetgeving en gezondheidsaspecten van antennemasten.

Tijdens een informatieavond op maandag 5 november 2007 wordt het nieuwe `Antennebeleid Langedijk' toegelicht. De informatiebijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis te Zuid-Scharwoude.