Technische Universiteit Delft

Waterstroming
door M&C

Promotie van dhr. J. Wackers: "Surface Capturing and Multigrid for Steady Free-Surface Water Flows"

05 november 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. J. Wackers | ingenieur luchtvaart en ruimtevaart, Nederland
promotor | Prof.dr.ir. B. Koren (LR)

Surface Capturing and Multigrid for Steady Free-Surface Water Flows Bij computersimulatie van waterstroming rond schepen is een complicatie, dat de plaats van het wateroppervlak niet van tevoren bekend is. Die plaats moet samen met de stroming berekend worden. Surface capturing is een techniek voor het modelleren van het wateroppervlak in een computermodel voor waterstroming. Het is de meest flexibele techniek die bekend is: capturing kan stroming met steile golven en stroming rond ingewikkeld gevormde scheepsrompen modelleren, wat met andere technieken meestal niet mogelijk is. Een groot nadeel is dat de meeste capturingtechnieken voor stationaire stroming geen snelle oplostechnieken toelaten. Het berekenen van een stroming kost dus veel tijd.

Dit onderzoek laat zien dat snelle oplossing van een surface-capturingmethode mogelijk is. Hiertoe wordt de stroming zowel in het water als in de lucht erboven uitgerekend; het onderscheid tussen water en lucht wordt gemaakt met een massabehoudsvergelijking voor water alleen. Deze vergelijking lijkt sterk op de andere stromingsvergelijkingen in het model, waardoor het volledige stelsel vergelijkingen tegelijkertijd kan worden opgelost. Dit maakt het gebruik van snelle oplostechnieken mogelijk.

Voor het oplossen van de stromingsvergelijkingen is een multiroostertechniek ontwikkeld die de grote sprong in dichtheid over het wateroppervlak aan kan en die bovendien geschikt is voor het oplossen van een turbulentiemodel. Simulatie van de stroming in een kanaal laat zien dat de methode nauwkeurige resultaten geeft, in rekentijden die meer dan tien keer sneller zijn dan voor bestaande oplostechnieken.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 oktober 2007