Technische Universiteit Delft

Legeringen
door M&C

Promotie van mevr. E. Anselmino: "Microstructural effects on grain boundary motion in Al-Mn alloys"

05 november 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw E. Anselmino | Laurea di dottore in chimica, Italië promotor | Prof.dr.ir. S. van der Zwaag (LR)

Microstructural effects on grain boundary motion in Al-Mn alloys De hoofddoelstelling van dit onderzoek is om de lokale verplaatsingen van korrelgrenzen in Al-Mn legeringen te bestuderen en eventuele interacties met obstakels in de vervormde uitgangsstructuur vast te leggen.

De meest geschikte methode voor het volgen van
korrelgrensverplaatsingen is de in-situ verwarming van het materiaal in een FEG-SEM.

In de postprocessing van de data wordt de positie van de korrelgrens in de tijdseries bepaald. Bestaande modellen voor de verplaatsing van het grensvlak gaan uit van een gelijkmatige verplaatsing in de tijd. De verplaatsingscontouren laten echter zien dat de verplaatsing schoksgewijs verloopt: het grensvlak springt van het de ene stop-positie in de andere. De stoppositie van de korrelgrens is niet direct gekoppeld aan het oriëntatieverschil tussen de subkorrel en de gerekristalliseerde korrel, maar wordt zeker bepaald door lokale precipitaten en tweede fase deeltjes.
In de analyse van de waarnemingen wordt de schoksgewijze verplaatsing toegeschreven aan een lokaal evenwicht tussen drijvende en remmende krachten. Een eenmaal gebonden korrelgrens kan pas weer ontbonden worden als de bindingskracht van het deeltje door groei van het precipitaat afgenomen is.

Er wordt aangetoond dat de schoksgewijze verplaatsing samenhangt met de lokale variaties in subkorrelgrootte, misoriëntatie, deeltjesgrootte en ruimtelijke verdeling, maar dat de ruimtelijke verdeling van de deeltjes een dominante factor is. Een Monte Carlo model bleek goed in staat de condities van gelijkmatige en schoksgewijze groet te kunnen voorspellen. In die simulaties waarin de uitgangsstructuur nauwkeurig overgenomen was in het model, bleken de modelvoorspellingen kwalitatief en kwantitatief goed overeen te komen met de experimentele waarnemingen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 oktober 2007