Gemeente Schiedam


November

Schiedam dankbaar voor inzet Pierre Janssen voor Stedelijk Museum Schiedam

05 november 2007

Oud-conservator van het Stedelijk Museum Schiedam, Pierre Janssen, die afgelopen zaterdag is overleden, is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van het Stedelijk Museum Schiedam en voor een grotere waardering van kunst onder een breed publiek.

In de jaren 1956 1963 was hij als conservator verbonden aan het Stedelijk Museum Schiedam. Sinds zijn aantreden was het museum voortaan dagelijks geopend en educatie kreeg voor het eerst aandacht, wat uniek was voor Nederland. Pierre Janssen vond dat een museum een stuk van de straat moest zijn, toegankelijk voor iedereen. Hij zette zich plaatselijk en landelijk in voor een grotere waardering van de kunst onder een breed publiek. Janssen probeerde op tal van manieren meer bezoekers naar het museum te krijgen en organiseerde daartoe onder andere lezingen en cursussen, waar hij dermate veel aanleg voor bleek te hebben dat hieruit in 1959 het televisieprogramma Kunstgrepen voortkwam.

Janssens verschijning op televisie heeft er in belangrijke mate aan bijgedragen dat het Stedelijk Museum Schiedam en diens moderne kunstcollectie landelijke bekendheid verwierven. Hoewel minder opvallend, waren het echter zijn verrichtingen achter de schermen van het museum die ervoor zorgden dat het uitgroeide tot het culturele open huis van Schiedam. Daarmee wist hij de harten van velen voor de kunst te winnen. Hij wist als geen ander jong en oud te tonen dat kunst iets is om van te genieten en niet om moeilijk over te doen.

Pierre Janssen zette het aankoopbeleid van zijn voorganger voort en naast CoBrA breidde hij het aandachtsgebied uit met informele en abstract-expressionistische kunst. In 1958 werden 26 werken op papier gekocht van Karel Appel, een keuze uit de grote hoeveelheid werk van deze kunstenaar die sinds 1956 tijdelijk als opslag/bruikleen in het museum aanwezig was.