Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag vraagt de bewoners van Erasmusveld en de Leyweg en andere belanghebbenden actief mee te denken over de toekomst van hun wijk. Welke veranderingen zijn volgens hen nodig om het gebied de komende jaren levendiger te maken en om de groene structuur van de wijk te verbeteren?

Bewoners en anderen die te maken hebben met de buurt worden bijvoorbeeld gevraagd welke voorzieningen zij wensen in de omgeving van het winkelcentrum Leyweg. Zij kunnen in november en december hun ideeën en meningen over de wijken kwijt op een aantal thema-avonden, via enquêtes en via de interactieve website www.ikhebeenbeteridee.nl. Begin november valt bij alle bewoners van Erasmusveld en het gebied rond de Leyweg een uitnodiging in de bus met het gehele programma.

We moeten ervoor zorgen dat Den Haag een aantrekkelijke stad blijft, zodat niet alleen onze kinderen maar ook onze kleinkinderen hier willen wonen, zegt wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen. De groei van het aantal inwoners en het gebrek aan weilanden of braakliggend terrein vraagt om creatieve oplossingen om het leven in de stad aantrekkelijk te maken. Het sleutelwoord daarbij is kwaliteit, op bijvoorbeeld het gebied van woningaanbod, leefomgeving, parken en fietsvoorzieningen.

Advies op drie themas
Om tot een masterplan te komen dat aansluit bij de wensen van de bewoners zelf vraagt de gemeente over drie themas advies van betrokken partijen.

1. groen en ecologie
In de voorlopige plannen van de gemeente wordt de ecologische strook natuur langs de Erasmusweg versterkt en wordt een tweede ecologische strook natuur door het gebied aangelegd. Hoe dat gebied er uit gaat zien en welke recreatieve of natuurlijke bestemming het krijgt is onderwerp van samenspraak.

2. inrichting van de omgeving van het winkelcentrum Leyweg Aan de Leyweg ten zuiden van het winkelcentrum komt het nieuwe stadskantoor. In de samenspraak zal bekeken worden hoe we ook de rest van dit gebied kunnen verbeteren.

3. nieuwe woningen en leefbaarheid
In het gebied tussen de Noordweg en de Erasmusweg komen ook veel nieuwe woningen in combinatie met groen. De samenspraak moet inzicht geven op welke wijze bewoners invulling willen geven aan bijvoorbeeld appartementen en eengezinswoningen.

De speelruimte en breedte van de themas zijn nauwkeurig bepaald. Zo dienen de adviezen van bewoners realistisch te zijn en te passen binnen de gestelde nota van uitgangspunten. Op basis van argumentatie worden plannen en ideeën uit de wijk meegenomen of afgewezen.

Samenspraaktraject
Het samenspraaktraject doorloopt de volgende drie fasen van november tot december 2007:

1. De eerste drie weken bestaan uit een informatieronde, waarin betrokkenen worden geïnformeerd over de plannen.
2. De tweede fase bestaat uit het verzamelen van reacties en ideeën over de plannen via bijeenkomsten, enquêtes en een interactieve website.

3. Het samenspraaktraject wordt afgerond met een interactieve bijeenkomst waarin met bewoners en ander betrokken partijen over de voorgestelde ideeën wordt gediscussieerd.

Deelnemers kunnen het verloop van de samenspraak volgen via de website www.wereldstadaanzee.nl. Ook zullen verslagen van de bijeenkomsten worden gemaakt en worden reacties verwerkt in het masterplan. De samenspraak levert uiteindelijk een eindverslag op, waarin wordt beargumenteerd welke ideeën wel en welke niet worden meegenomen in de besluitvorming. Dit verslag wordt verstuurd aan de deelnemers van de samenspraak, voordat het masterplan door het college wordt vastgesteld. Naar verwachting wordt het masterplan in maart 2008 in het college besproken.

Randvoorwaarden voor Erasmusveld/Leyweg
Het gebied rond het Erasmusveld en de Leyweg is onderwerp van een van de negen masterplannen van de Structuurvisie Wereldstad aan Zee. Er zullen de komende jaren veel veranderingen plaatsvinden op het gebied van wonen, werken en recreatie.
Binnen het masterplan voor dit gebied staat een aantal zaken vast:
- In Erasmusveld zullen 600 tot 800 woningen worden toegevoegd.
- Nabij winkelcentrum Leyweg komt een nieuw Stadskantoor, waardoor dit moet uitgroeien tot hét voorzieningengebied voor Escamp en Wateringse Veld.

- De Erasmusweg wordt een belangrijke stadsallee en de Leyweg zal de verbinding vormen tussen het Wateringse Veld en Zuidwest voor langzaam verkeer.

Meer weten over de ideeën van de gemeente en over de campagne? Kijk op: www.ikhebeenbeteridee.nl.

Planning
Week datum tijd thema locatie
Week 45 10 november (za) 10- 15uur
Samenspraakevenement Winkelcentrum Leyweg
Week 46 12 november (ma) 20-22 uur Groen in omgeving Erasmusweg Wijkcentrum Bouwlust
Week 46 15 november (do) 20-22 uur Inrichting omgeving winkelcentrum Leyweg Emmauskerk Leyweg
Week 46 17 november (za) 10-15 uur
Samenspraakevenement Winkelcentrum Leyweg
Week 47 19 november (ma) 20-22 uur Ondernemen in Erasmusveld/ Leyweg Wijkcentrum Bouwlust
Week 47 21 november (wo) 20-22 uur Leefbaarheid Erasmusveld/ Leyweg Emmauskerk Leyweg
Week 48 28 november (wo) 15-17 uur Wandeling vanaf Emmauskerk Leyweg

Week 48 29 november (do) 20-22 uur Nieuwe woningen Emmauskerk Leyweg

Week 49 06 december (do) 20-22 uur Terugkoppeling Samenspraak Emmauskerk Leyweg
Week 50 13 december (do) 20-22 uur Terugkoppeling Samenspraak Emmauskerk Leyweg