Rechtbank Zutphen


Royement turnleraar gehandhaafd

Turncoach, lid van de KNGU, is door rechtbank te Alkmaar veroordeeld tot 4 jaar gevangenis wegens onder meer diefstal van turntoestellen. De turncoach wordt door de Tuchtcommissie van de KNGU geroyeerd als lid van de KNGU, omdat hij de KNGU schade heeft berokkend. In hoger beroep acht het Gerechtshof te Amsterdam de diefstallen niet bewezen.

Volgens het Hof heeft turncoach zich beziggehouden met de handel in turntoestellen van de KNGU en bij haar aangesloten turnverenigingen, waarbij hij redelijkerwijs had moeten vermoeden dat die toestellen afkomstig waren van diefstal. Het Hof heeft de turncoach wegens schuldheling (acht gevallen) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden.

De Commissie van Beroep van de KNGU bekrachtigt de uitspraak van de Tuchtcommissie. Turncoach is van het arrest van het Gerechtshof te Amsterdam in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Nadat aanvankelijk in kort geding de werking van het royement was geschorst, is die schorsing in hoger beroep vernietigd.

Het hof overweegt dat de rechter zich zeer terughoudend dient op te stellen bij de beoordeling van de beslissingen van de Tuchtcommissie. De Hoge Raad laat in de strafzaak het arrest van het Gerechtshof te Amsterdam in stand, op twee gevallen van schuldheling na. Die feiten moeten opnieuw worden beoordeeld.

Turncoach heeft inmiddels een civiele procedure aangespannen tegen de KNGU, waarbij hij vordert om de beslissing om hem te royeren te vernietigen. Die vordering wordt afgewezen. De turncoach blijft geroyeerd.

LJ Nummer

BB6956

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 5 november 2007 Naar boven