Gemeente Sint-Michielsgelstel


Voorbereidingen sportstimuleringsprojecten BOS in volle gang: leuke ideeën gezocht!

maandag 05 november 2007

De gemeente Sint-Michielsgestel is momenteel druk bezig met het opstarten van twee sportstimuleringsprojecten BOS. BOS staat voor buurt, onderwijs, sport. Via deze projecten worden vanaf begin 2008 allerlei sport- en beweegactiviteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren. Het ene project richt zich op kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar en het andere project op de leeftijdsgroep 13 tot en met 18 jaar.

Voor het bedenken van allerlei activiteiten is de gemeente op zoek naar bestaande initiatieven. Leuke voorbeelden van activiteiten en samenwerkingsvormen die de gemeente mogelijk op zou kunnen nemen in de BOS-projecten. Voorbeelden van bestaande initiatieven zijn: volleybalclub Hands-Up die lessen verzorgd op basisscholen, leerlingen van het Gymnasium Beekvliet die sportieve activiteiten organiseren voor kinderen in de buitenschoolse opvang, het schoolkorfbaltoernooi in Den Dungen, voorlichtingsavonden op school over gezonde voeding, enzovoorts. Maar ook nieuwe ideeën zijn van harte welkom! Stuur hiervoor een e-mail naar de interim BOS-coördinator Jürgen Koevoets: j.koevoets@sint-michielsgestel.nl.

Wat is de BOS-Impuls?
De gemeente Sint-Michielsgestel heeft in 2006 subsidie gekregen van het ministerie van VWS voor de twee BOS-projecten via de BOS-impuls. De gemeente legt eenzelfde subsidiebedrag er bovenop om de twee BOS-projecten mogelijk te maken. De BOS-impuls is een stimuleringsmaatregel van het ministerie van VWS. Met de BOS-impuls worden achterstanden van jongeren van 4 tot 19 jaar aangepakt. Het laagdrempelig aanbieden van arrangementen (sport en bewegen van s ochtends tot en met in de avond) moet een gezonde en actieve leefstijl bevorderen én gezondheidsachterstanden (bijvoorbeeld motorische achterstanden of overgewicht) terugdringen.

Buurt- onderwijs- en sportorganisaties werken samen onder regie van de gemeente om een BOS-initiatief op dorps- (of wijk)niveau te realiseren. Sportactiviteiten maken in ieder geval onderdeel uit van de BOS-arrangementen. Meestal spelen ook gezondheidsonderwijs en buurtactiviteiten een rol. Zo wordt tevens de onderlinge betrokkenheid in de buurt (dorpskern) vergroot. Dit sluit aan bij het gedachtegoed van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

BOS in Sint-Michielsgestel
Doel van beide BOS-projecten is om het sporten en bewegen te stimuleren en het belang van een gezonde leefstijl te promoten onder de kinderen en jongeren. Hierbij is speciale aandacht voor bewegingsarmoede en overgewicht.

In de twee BOS-projecten staat de samenwerking tussen onder andere de gemeente, het onderwijs, kinderopvang, de Brede Welzijn Instelling, sportverenigingen en de GGD centraal. Doel is om in diverse samenwerkingsverbanden activiteiten op te gaan starten die de jeugd uiteindelijk sportiever en bewuster van hun gezondheid moeten maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sportkennismakingsactiviteiten waarin basisscholen, kinderopvangorganisaties en sportverenigingen samenwerken. Of aan sportactiviteiten die door een buurtsportmedewerker worden georganiseerd op een plein of grasveld. Maar ook voorlichting op school over een gezonde leefstijl en ondersteuning aan sportverenigingen bij het opzetten van jeugdbeleid.