Gemeente Ferwerderadiel

Gemeente plaatst "Tempo Info Zuil" in Wanswert

05-11-2007 09:56

In Wânswert heeft de gemeente Ferwerderadiel op 30 oktober jl. een zogenaamde Tempo Info Zuil aangebracht. Deze zuil is bedoelt om de verkeersveiligheid te vergroten.

Op het display van de zuil wordt de snelheid van het autoverkeer aangegeven. Er worden drie metingen verricht, op 50, 100 en 150 meter van de zuil. Bij elke meting wordt de snelheid van de automobilist dan aangegeven, dit heeft een remmend effect op het verkeer. Het is de bedoeling dat de zuil wordt ingezet op plaatsen in en buiten dorpen waar klachten zijn over te snel rijdend autoverkeer.

Er zijn diverse aanleidingen voor het plaatsen van deze zuil. Ten eerste het veiligheidsbeleid van de gemeente, dat er op gericht is om de overschrijding van de maximumsnelheid in de kernen binnen de perken te houden. Ook als reactie op de klachten die uit de dorpen komen over te snel rijden en ook het aspect van leefbaarheid in de kernen wegen uiteraard zwaar mee.

In het leefbaarheidsonderzoek komt naar voren dat de snelheid van het verkeer in de dorpen als negatief wordt ervaren. Door de weggebruiker bewust te maken van de gereden snelheid hoopt de gemeente dat het gedrag van de automobilist positief wordt beïnvloedt.

De gemeente gaat er van uit dat de zuil twee maanden lang op een locatie zal blijven staan. De zuil is beschikbaar gesteld door het bedrijf PMS uit Haarlem en rondom de zuil zullen bedrijven uit de gemeente adverteren.