Gemeente Beverwijk


Binnenste Buiten van 24 oktober 2007


* College geeft boost aan huisvesting onderwijs
* Succesvolle bijeenkomst nieuwe Wijkers

* Vul een kraam op de kerstmarkt in Beverwijk
* Hij komt hij komt

* Beverwijk begroet senioren

College geeft boost aan huisvesting onderwijs

Begin deze maand werd het geheel vernieuwde Kennemer College aan de Büllerlaan geopend. Het gebouw heeft een totale metamorfose ondergaan en is slechts één project in een reeks waarmee de gemeente Beverwijk een flinke 'boost' geeft aan de huisvesting van het onderwijs. In dit artikel leest u alles over wat er al is gerealiseerd de afgelopen jaren en wat de plannen zijn voor de komende jaren.

Het Kennemer College aan de Büllerlaan is totaal getransformeerd en zal voor oud-leerlingen deels onherkenbaar geworden zijn. Zo is de oude binnenplaats omgetoverd tot een Atrium; het kloppend hart van de school. In dit deel is ook de mediatheek met computerlokalen gevestigd. Daarnaast zijn alle bestaande klaslokalen vergroot en is er een hele nieuwe vleugel voor BiNaS, dat staat voor biologie, natuurkunde en scheikunde. Ook zijn er nieuwe entrees en zijn de gymzalen en kleedruimten aangepast en verbouwd. Kortom, een gebouw voor de toekomst voor de leerlingen uit Beverwijk en Heemskerk. Een vitaal gebouw dat hoort bij een vitale stad. Het past bij de ambitie van het college van de gemeente Beverwijk om een verbetering van de huisvesting van het basisonderwijs (inclusief de peuterspeelzalen) en het voortgezet onderwijs te realiseren.

Wat is er al gedaan?
Hoewel veel plannen zich richten op de toekomst is de afgelopen jaren is al veel gebeurd. Een overzicht:

De Zeearend
Al in 2000 is het schoolgebouw op de locatie De Dalen uitgebreid voor de speciale school voor basisonderwijs De Zeearend. Deze nieuwe school ontstond uit een fusie van de Emmaschool, de Prins Bernhardschool, de Cupertinoschool en de Frans Strijboschschool. Hierdoor ontstond een centrum voor gespecialiseerde leerlingenzorg, waar elk kind extra individuele aandacht krijgt.

't Kraaienest
Het gebouw van 't Kraaienest (oude Zeewijkschool) is in de afgelopen jaren al twee keer uitgebreid met permanente lokalen.

De Anjelier en De Sleutelbloem
Basisschool De Anjelier is op één locatie gehuisvest en uitgebreid met tien permanente lokalen. Basisschool De Sleutelbloem is verhuisd uit de Oranjebuurt naar de Hoflanderweg en wordt op dit moment uitgebreid met drie permanente lokalen en de huisvesting voor peuterspeelzaal Calimero.

De Bethelschool en de Montessorischool
De Bethelschool is op één locatie gehuisvest en uitgebreid met drie permanente lokalen op de Noorderwijkweg. De Montessorischool op de Laan van Blois is uitgebreid met vijf permanente lokalen.

De Sterrekijker en Het Kompas
Vorig jaar is de nieuwbouw van basisschool De Sterrekijker in het multifunctionele gebouw Meerestein opgeleverd. In dit gebouw zit ook een peuterspeelzaal en kinderopvang. Verder wordt op dit moment hard gewerkt aan de nieuwbouw van basisschool Het Kompas. Deze school maakt deel uit van het project op de Laan der Nederlanden/Drechtstraat. Naast de school bestaat de accommodatie uit een peuterspeelzaal, een stilteruimte van de kerk en zeventig appartementen. In januari 2008 wordt dit gebouw opgeleverd.

De Zevensprong en Heliomare
De ZMLK school De Zevensprong (school voor zeer moeilijk lerende kinderen) is in de afgelopen jaren een aantal keer uitgebreid met permanente lokalen. Verder is de mytylscholengemeenschap Helimare de afgelopen tien jaar flink gegroeid. De hoofdlocatie aan de Relweg in Wijk aan Zee werd te klein om alle leerlingen te kunnen huisvesten. Daarom is de school gehuisvest op verschillende locaties in onze gemeente, zoals op de Prins Bernhard en in het schoolgebouw van basisschool De Vryheit.

Certificaat beveiligde school
Op het gebied van veiligheid is de afgelopen jaren enorm veel geïnvesteerd. Alle schoolgebouwen voldoen aan de eisen van de verzekering voor de brandveiligheid en inbraak. Alle scholen zijn veilig en voldoen aan alle wettelijke eisen en dit betekent dat alle schoolgebouwen het certificaat beveiligde school hebben.

Verder zijn alle scholen zijn in de afgelopen jaren aangepast op het gebied van onderwijskundige vernieuwingen. Denk hierbij aan het vergroten van personeelskamers en het vermeerderen van extra spreekkamers voor individuele begeleiding van kinderen of gesprekken met ouders. Ook kan gedacht worden aan vides in klaslokalen, waardoor extra speelruimtes tot stand zijn gekomen.

Wat gaan we nog doen?
Er is al veel gerealiseerd, maar er staan nog een aantal mooie en grote projecten in de planning. Hieronder leest u wat er op stapel staat voor de komende jaren.

MFA Broekpolder
Op dit moment verrijst in de Broekpolder de Multifunctionele Accommodatie Waterwijk. Dit gebouw wordt in juni 2008 opgeleverd. In het fonkelnieuwe complex komen de scholen Panta Rhei en De Zeester. Ook komt er een Kindercentrum (peuterspeelzaal en kinderopvang), een sporthal en schoolwoningen.

Brede School De Wilgeroos
Basisschool De Wilgeroos is nu gehuisvest op twee locaties. De wens is om de school op één locatie te krijgen, samen met andere partijen. Dit moet leiden tot de 'Brede School Wilgenroos'. Een brede school is een samenwerkingsverband tussen partijen die zich bezighouden met opgroeiende kinderen. Doel van het samenwerkingsverband is de ontwikkelingskansen van kinderen vergroten. Kinderopvang, welzijn, peuterspeelzaal, sport en andere instellingen kunnen bijvoorbeeld onderdeel zijn van de brede school.

Onderzoek locatie De Zevensprong
Er komt onderzoek naar de mogelijkheden om de ZMLK school De Zevensprong geheel of gedeeltelijk te verhuizen naar een andere locatie. Dit heeft ondermeer te maken met de scheiding van de 'speciaal onderwijs' en de 'voortgezet speciaal onderwijs' afdelingen.

Heliomare
Tot slot en als klap op de vuurpijl is er het project huisvesting mytylscholengemeenschap Heliomare op het Stationsplein. De school komt samen met zorginstellingen op de locatie van de voormalige kinderboerderij Ankie's Hoeve. Momenteel wordt onderzocht op welke wijze alle functies optimaal gehuisvest kunnen worden.

Meer informatie
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Conrad Oud, beleidsadviseur onderwijs van de gemeente Beverwijk, telefoonnummer 0251-256256.

Succesvolle bijeenkomst nieuwe Wijkers

Ongeveer 110 nieuwe Beverwijkers en Wijk aan Zeeërs maakten afgelopen maandagavond gebruik van de uitnodiging van de gemeente Beverwijk voor de jaarlijkse bijeenkomst voor nieuwe inwoners. Mensen die vanaf 1 juni 2006 in Beverwijk zijn komen wonen kregen persoonlijk een uitnodiging.

De 'nieuwe wijkers' werden in het Stadskantoor welkom geheten door burgemeester Francisca Ravestein. Zij vertelde iets over het heden en verleden van de gemeente en stelde de wethouders voor. Wethouder Maarten Dijkshoorn hield een presentatie over het programma 'Beverwijk Vitale Stad', waarin hij vertelde over het Beverwijk van de toekomst. Daarna maakten velen dankbaar gebruik van de gelegenheid vragen te stellen. Ook was er een tentoonstelling met diverse oude foto's en ansichtkaarten en kon men de informatiemarkt bezoeken. Hier was te zien wat de gemeente Beverwijk doet en welke grote projecten er de komende jaren op stapel staan. Ook was er de mogelijkheid de lokale politici aan de tand te voelen en stonden er verschillende instellingen op de markt.

Vul een kraam op de kerstmarkt in Beverwijk

Al voor de derde keer op rij organiseert Wijkgericht Werken van de gemeente Beverwijk samen met de ondernemers van het centrum een Kerstmarkt. Deze vindt plaats op zaterdag 15 december van 11.00 tot 21.00 uur en op zondag 16 december van 12.00 tot 17.00 uur. Voor de Kerstmarkt is de gemeente op zoek naar mensen die in een kraam willen staan. De kramen mogen gevuld worden met artikelen die met Kerst te maken hebben, zoals bijvoorbeeld kerststukjes, kerstballen en speelgoed. Opgeven kan via het aanmeldingsformulier hieronder of via het sturen van een e-mail.

Op de Beverwijkse Kerstmarkt komen ongeveer honderd kramen en er worden allerlei leuke en gezellige kerstactiviteiten georganiseerd. Zo wordt er een kunststof ijsbaan neergelegd, zingen er allerlei koren, is er een levende kerststal, lopen er kerstmannen en kerstvrouwen rond en er kan op verschillende plekken in het centrum geknutseld worden.

Meer informatie over de Kerstmarkt: Inge Koopman, wijkcoördinator centrum, telefoon 0251-256 480.

Hij komt hij komt

Het duurt nog even maar op zondag 18 november heeft Sinterklaas vanaf 12.00 uur zijn agenda vrijgemaakt om samen met zijn Pietermannen Beverwijk te bezoeken. "De voorbereidingen zijn inderdaad in volle gang", aldus Sancho; de Hoofd-Pakjespiet van Sinterklaas vanuit een warm Spanje. "Afgelopen week heb ik rechtstreeks contact gehad met een van de organisatiepieten van Sinterklaas. Koffers worden ingepakt, de laatste cadeautjes worden uitgezocht en ingepakt en natuurlijk moeten we ons even verdiepen in de route naar Nederland."

De ondernemers, Stichting Welzijn Beverwijk en Wijkgericht Werken zijn druk bezig met het organiseren van een leuk programma voor deze zondag. Zeker is dat de Sinterklaasbrievenbus weer op de Breestraat komt te staan. Hierin kunnen kinderen hun zelfgemaakte tekening of kleurplaat stoppen. "Wel zo makkelijk", volgens Sancho. "Zo hoeft de postbode niet lang te zoeken en kunnen wij 's avonds, als we langs de daken gaan, de brievenbus legen en alle tekeningen, kleurplaten en knutsels aan Sinterklaas geven. Zo weten we zeker dat hij alle mooie werkjes op tijd krijgt".

Meer over het programma en de avonturen van de Sint en zijn Pieten kunt u in de volgende editie van de Binnenste Buiten lezen.

Beverwijk begroet senioren

Elk jaar nodigt het college van burgemeester en wethouders alle 65-jarigen uit voor een begroetingsdag. Op de begroetingsdag worden genodigden geïnformeerd over de activiteiten en mogelijkheden die Beverwijk biedt aan 65-plussers. Dit jaar vindt de begroetingsdag plaats op donderdag 1 november in het Stadskantoor in Beverwijk.

De bijeenkomst begint met een welkomstwoord door de burgemeester. Daarna licht wethouder Mosk het ouderenbeleid van de gemeente Beverwijk toe en vervolgens is het woord aan wethouder Dijkshoorn. Hij vertelt over het programma 'Beverwijk Vitale Stad'. In deze presentatie wordt de toekomst van Beverwijk uitgelicht. Uiteraard is er ook ruimte voor het stellen van vragen. Als het officiële gedeelte is afgesloten kunnen de genodigden een informatiemarkt bezoeken.

De begroetingsdag is verdeeld in twee sessie. Een ochtendsessie van 10.00 tot 12.00 uur en een middagsessie van 14.00 tot 16.00 uur. Alle inwoners van de gemeente Beverwijk die dit jaar 65 worden of zijn geworden zijn persoonlijk uitgenodigd. Heeft u onverhoopt toch geen uitnodiging ontvangen, maar wilt u wel van de uitnodiging gebruik maken, neem dan contact op met Marscha Smid, 0251-256 256.