Gemeente Rhenen


Ondertekening overeenkomst zware ongevallen

Rhenen heeft aansluiting gezocht bij de provincies Utrecht en Flevoland, en de gemeenten Nieuwegein en Almere voor de ondersteuning van taken van het Besluit risicos zware ongevallen (BZRO) 1999. Kortgeleden werd in aanwezigheid van wethouder Ad van Hees de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Het BZRO moet mens en milieu beschermen tegen ernstige ongevallen bij bedrijven met veel gevaarlijke stoffen. Van dit soort type bedrijven heeft Rhenen er één binnen haar gemeentegrenzen. Voor de handhaving van het BZRO is de gemeente het aanspreekpunt. Landelijk is vastgelegd aan wat voor kwaliteitseisen gemeenten moeten voldoen. Niet alleen Rhenen heeft daarvoor niet de expertise in huis. Daardoor is aansluiting bij anderen gezocht en gevonden.

In de samenwerkingsovereenkomst is alles vastgelegd. Wel blijft de gemeente verantwoordelijk. Medewerkers van de gemeente zullen bij de inspecties aanwezig zijn. De rapportage en correspondentie van inspecties wordt altijd inhoudelijk afgestemd met de gemeente. Daarnaast bepaalt de gemeente mede de inhoud van het inspectieprogramma, meerjaren inspectieplan en het jaarprogramma.