Campina

Amalthea neemt geitenkaasactiviteiten Campina over

De activiteiten van Campina in halfharde geitenkaas worden per 1 november 2007 voortgezet door Amalthea van Dijk BV, een nieuwe gezamenlijke onderneming van Amalthea (coöperatie van geitenhouders) en Kaasmakerij van Dijk BV.

Zuivelcoöperatie Campina concentreert haar kaasactiviteiten volledig op natuurgerijpte halfharde kaas uit koemelk, waaronder Milner en Noord-Hollandse kaas.

De overname betreft de verantwoordelijkheid voor de productie van geitenkaas, productontwikkeling, marketing en verkoop, onder meer van de producten onder het internationale merk Chevagne. Campinaâs groep Cheese & Butter richt haar focus nog nadrukkelijker op halfharde, natuurgerijpte kaas uit koemelk, met het accent op de merken Campina Milner en Campina Volmer en Noord-Hollandse kaas met de Beschermde Oorsprongsbenaming van de Europese Unie. Door de overname van de geitenkaasactiviteiten krijgt de nieuwe vennootschap Amalthea van Dijk BV in geitenkaas volledige regie over de keten van boer tot bord, zoals de coöperatie Campina deze ook heeft in zuivel uit koemelk.

Campina werkt al ruim 18 jaar nauw samen met Amalthea, een Nederlandse afzetcoöperatie voor geitenzuivel. Campina produceert en vermarkt halfharde geitenkaasspecialiteiten, waarvoor Amalthea de melk levert. Een aantal jaren geleden heeft Campina in diverse landen Chevagne geïntroduceerd als het merk voor geitenkaas.
De geitenkaasactiviteiten van Campina en Amalthea laten een groei zien en zijn winstgevend. In Nederland, Duitsland en België is Chevagne toonaangevend in het marktsegment voor halfharde geitenkaas. De overname die nu plaatsvindt, betreft met name de merken en de marktposities alsmede de verantwoordelijkheid voor productie en productontwikkeling. Campina beëindigt de productie van geitenkaas in haar kaasmakerij in Tilburg, om zo ruimte te maken voor uitbreiding in natuurgerijpte kaas van koemelk. Met de overname zijn geen arbeidsplaatsen gemoeid.
De markt voor geitenkaas is een nichemarkt, die vraagt om een gespecialiseerde marktbenadering. Voor marketing en verkoop van de geitenzuivelproducten richtten Amalthea en Kaasmakerij Van Dijk onlangs de joint venture Amalthea van Dijk BV op. De productie van kaas voor de nieuwe joint venture vindt plaats in de nieuwe geitenkaasfabriek van Kaasmakerij Van Dijk in Rijen.

Natuurgerijpte halfharde kaas uit koemelk heeft prioriteit bij Campina âOnze leden-melkveehouders zijn gebaat bij een zo goed mogelijke verwerking en afzet van koemelk. Daarin schuilt onze kracht, onze expertise. Daarom willen we binnen de groep Cheese & Butter volop inzetten op de productie en het internationaal vermarkten van natuurgerijpte halfharde kaas uit koemelk, met Campina Milner, Campina Volmer en onze unieke Noord-Hollandse kaas als speerpuntenâ, zegt drs. Piet Hilarides, groepsdirecteur Cheese & Butter. âDaarom hebben we eerder dit jaar onze Belgische kaasspecialiteiten verkocht aan Bongrain en verkopen we nu onze halfharde geitenkaasactiviteiten. Wij gaan ons nog meer richten op het uitbouwen van onze internationale toonaangevende positie in natuurgerijpte halfharde kaas.â Vakbonden en ondernemingsraden zijn geïnformeerd en zijn waar nodig bij het proces betrokken.

Zaltbommel, 05 november 2007