PvdA Rotterdam


Regiobijeenkomst PvdA-bestuurders

Ma 5 Nov 2007 - Ard den Outer
Regiobijeenkomst PvdA-bestuurders

Op woensdag 31 oktober jl. werd in het Isalatheater in Capelle aan den IJsseleen bijeenkomst georganiseerd van de PvdA. Raadsleden, wethouders en burgemeesters uit de regio Rotterdam waren hierbij aanwezig.
Doel van de bijeenkomst was het versterken van de onderlinge contacten tussen PvdA bestuurders in de regio Rotterdam en nadenken over de rol van de Stadsregio voor de regiogemeenten.

Als opwarmer voor een discussie over bovengemeentelijke bestuurslagen, werd een discussie gevoerd over de uitwerking van de rol van de Randstadprovincie, naar aanleiding van het rapport van de commissie KOK.

Niemand minder dan de minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, en de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Jan Fransen, gingen de discussie aan onderling en met de aanwezige bestuurders. De discussie werd geleid door Lex Cachet, bestuurskundige verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en zeer goed ingevoerd in de lokale politiek.

De discussie ging verder nog over bestuurlijke drukte die (zoals aangegeven door Peter van Heemst) in ieder geval voor raadsleden in Rotterdam voelbaar is. Ik heb niet eens tijd om in de stadregio een serieuze rol op te pakken en de waarheid rond de beste aanpak rond de structuurdiscussie.

De commissaris wist te melden dat de belanghebbenden in de Randstad al tijden over elkaar heen rollen over de wijze waarop Europees geld moeten worden verdeeld. Tegelijkertijd verzuimt men om een goede organisatie in Brussel op te tuigen die daadwerkelijk het geld voor de Randstad binnenhaalt.

Op de vraag: Wanneer Europa onderdeel wordt van de portefeuille van de minister Binnenlandse Zaken ?, wist de minister te melden dat zij al zeer intensief betrokken was bij Europa.

Na de pauze werd in het vervolg van de avond verkend op welke manier in de stadsregio gemeente elkaar beïnvloeden en of er voor dergelijke problematiek een stadsregionale aanpak moest komen.

In de discussie duidelijke geluiden dat besluiten in de gemeente nadrukkelijk andere gemeenten beïnvloed. Bijvoorbeeld de verdeling van politie-inzet in de regio, het aanpakken van specifieke veiligheidsrisicos (drugs, tippelen, zwervers e.d.), andere sturing op de huisvesting van lage inkomens in een gemeente e.d. Het zogenaamde waterbed effect (ergens de boel de kop indrukken, leidt ertoe dat het elders de kop opsteekt) wordt daadwerkelijk nagekomen.

De avond was alles bij elkaar een succes. De gemeente Ridderkerk heeft al aangeboden om met omliggende gemeenten initiatief te nemen voor de volgende bijeenkomst. Dat biedt perspectief voor meer invloed van de PvdA in deze regio.

Dit is een bijdrage van:
Ard den Outer
Gemeenteraadslid
Capelle aan den IJssel