Gemeente Den Haag

Tussen eind oktober en eind december 2007 levert de gemeente Den Haag alle gegevens voor de openbare risicokaart van de provincie Zuid-Holland op internet. Een risicokaart is een plattegrond met informatie over locaties van mogelijke risico's. Het gaat hier bijvoorbeeld om de risico's van vrijkomende gevaarlijke stoffen of de mogelijkheid van een luchtvaartongeval, tunnelongeval of natuurbrand. Daarnaast toont de risicokaart kwetsbare objecten zoals scholen en ziekenhuizen. Met het aanleveren van deze gegevens voldoet de gemeente tijdig aan haar wettelijke verplichting. Na aanlevering worden de gegevens actueel gehouden.

Diverse gebruikers
De risicokaart geeft Hagenaars inzicht in risico's in hun woon- en leefomgeving. Op de kaart is te zien welke risicovolle bedrijven (zoals lpg-stations, chemische bedrijven of bedrijven met grote koelinstallaties), transportroutes of buisleidingen in de omgeving aanwezig zijn.

Eerstehulpdiensten - zoals de brandweer, ambulancepersoneel en politie
- gebruiken de risicokaart bij de voorbereiding van ongevallen- en rampenbestrijding.

Voor de overheid is de risicokaart nuttig bij ruimtelijke planning, het afgeven van milieu- en vestigingsvergunningen en het veiligheidsbeleid. Zo kan de gemeente bij het inrichten van woonwijken en bedrijventerreinen vooraf rekening houden met mogelijke risico's.

Wettelijke taak
Naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede besloot het rijk dat risico's beter geïnventariseerd en bekend gemaakt moesten worden. Gemeenten, provincies en het rijk voeren daarom gegevens in over risico's in een landelijke gegevensbank. Vanuit de gemeente Den Haag gebeurt dat door de Brandweer en de dienst Stadsbeheer. De provincie plaatst de gegevens op de openbare provinciale risicokaart op internet. Met een kaartviewer kan iedereen de actuele risicogegevens bekijken.

Het is een wettelijke taak van de gemeente om inwoners te informeren over rampen en zware ongevallen die hen kunnen treffen. Ook informeert de gemeente inwoners over de maatregelen en over hoe men moet handelen als zich een ramp of een zwaar ongeval voordoet. Het rijk wil dat binnen een jaar nadat de wetgeving in werking is getreden (30 maart 2007), alle gegevens verzameld zijn en getoond worden op de openbare risicokaarten (eind maart 2008).

De openbare risicokaart van de provincie Zuid-Holland is toegankelijk via www.risicokaart.nl en via de provinciale website www.zuid-holland.nl.