Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Basisschoolleerlingen duiken IJsselmondse geschiedenis in

Vandaag gaat de website www.ijsselmondetoenennu.nl online, een digitale lesbrief over de geschiedenis van IJsselmonde voor de hoogste groepen van de IJsselmondse basisscholen.

De website, die een frisse en vrolijke uitstraling he eft, wordt gekoppeld aan een quiz. Er zijn vijf periodeprijzen en één jaarprijs te winnen. Veertien basisscholen in IJsselmonde doen mee aan de digitale lesbrief.

De deelraad heeft besloten om een digitale lesbrief voor IJsselmondse scholieren uit te laten brengen over de geschiedenis van IJsselmonde. Na overleg met de scholen, die over het algemeen zeer positief reageerden op een digitale versie van een lesbrief over de historie, is gekozen voor een website met een frisse en vrolijke uitstraling die wordt gekoppeld aan een quiz. Het websitedeel met de quizvragen voor het basisonderwijs is slechts toegankelijk voor de scholen met gebruikmaking van een password.

Op de website is een chronologische tijdbalk actief en wordt de historie van IJsselmonde verteld in themas. Deze themas sluiten aan bij de quizvragen.

Periodewinnaars en jaarwinnaar
In de loop van het schooljaar worden vijf themas met bijbehorende quizvragen aan de orde gesteld. Elk thema heeft een eigen periode waarbinnen de vragen en opdrachten kunnen worden ingestuurd. Aan het einde van elke periode wordt er door een deskundige jury een periodewinnaar bekend gemaakt. En aan het einde van het schooljaar wordt tijdens de jaarlijkse Paardenmarkt op de laatste woensdag van juni, de klas bekend gemaakt die de jaarprijs krijgt toegekend. Naast roem krijgen de winnende scholen per periode en aan het einde van het jaar leuke prijsjes. En de jaarwinnaar krijgt ook een wisselbeker. Mocht een klas een thema/periode overslaan door omstandigheden, dan blijft altijd de kans aanwezig om als jaarwinnaar uit de bus te komen.

De invulling van de themas op de website is over het algemeen voldoende om de vragen te kunnen beantwoorden. Soms kan het ook nodig zijn om aanvullende informatie na te zoeken elders op het internet, zoals bijvoorbeeld op de populaire site Wikipedia.

www.ijsselmondetoenennu.nl