Karla Peijs voorzitter Evaluatiecommissie AGS

05/11/2007 16:32



Pauw, Sanders, Zeilstra & Van Spaendonck



Mevrouw Karla Peijs, de Commissaris van de Koningin in Zeeland, wordt voorzitter van de evaluatiecommissie die de taken en resultaten van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS) gaat beoordelen.

De AGS is het adviescollege dat per 1 januari 2004 is ingesteld naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede. De AGS adviseert de regering en de Staten-Generaal over beleid en wetgeving om ongevallen en rampen door gebruik, opslag, productie en vervoer van gevaarlijke stoffen,te voorkomen en - indien deze zich onverhoopt toch voordoen - de gevolgen te beperken. Voorzitter van de AGS is prof. dr. ir. Jan Kerstens, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens de wet moet de taakvervulling van alle vaste adviescolleges eens per vier jaar geëvalueerd worden.

Eind dit jaar zal er politieke besluitvorming plaatsvinden over de nota Vernieuwing Rijksdienst, waarin onder meer wordt voorgesteld om het stelsel van adviesraden drastisch te herzien. De bevindingen van de Evaluatiecommissie zullen nadrukkelijk worden meegewogen in de afwegingen over het voortbestaan van de AGS. Daarmee krijgt de rapportage van de Commissie Peijs een veel zwaardere lading dan gebruikelijk is bij een evaluatiecommissie.

De Evaluatiecommissie AGS bestaat verder uit

- de heer J. (Don) Berghuis, directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
- drs. J.C. (Dominic) Boot, directeur Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie
- prof. dr. A.R. (Andrew) Hale, emeritus hoogleraar Algemene Veiligheidskunde TU Delft
- ir. G.A. (Gerard) van Harten, voorzitter Raad van Bestuur Dow Benelux BV.

De commissie zal haar rapport medio december aanbieden aan de minister van Ruimte en Milieu, dr. Jacqueline Cramer.