Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten maandag 5 november 2007

Zaanstreek-Waterland, 05-11-2007

Aanhoudingen bij detentieboten

Zaandam, 5 november

De politie heeft maandagochtend 5 demonstranten aangehouden op de Rijshoutweg, waar de detentieboten zijn gelegen. Een kleine tien personen wilden het terrein op van de detentieboten om te demonstreren. Het werd de actievoerders toegestaan om tot de toegangshekken te komen. Daar werden symbolisch twee gevangenen, die deel uitmaakten van de actiegroep, overgedragen. Vijf actievoerders wilden zich vervolgens vastketenen aan de hekken en ze duwden hierbij tegen politieagenten aan. Daarop werden ze aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex in het hoofdbureau te Zaandijk. Het gaat om 4 vrouwen en 1 man. Drie vrouwen komen uit Krommenie, Utrecht en Wageningen. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt dat wordt ingezonden naar justitie. Twee verdachten zijn met een proces-verbaal op zak heengezonden. Eén verdachte had nog een vonnis openstaan van 10 dagen gevangenisstraf. Twee van de verdachten maakten hun identiteit niet bekend. Zij moeten ook langer vastzitten.

Drankrijders

Purmerend, 4/5nov

Tijdens een alcoholcontrole op de Plantsoengracht heeft de politie zondagavond tussen 18:45 en 21:15 uur zo'n vierhonderd bestuurders gecontroleerd. Drie bestuurders, onder wie één beginnend bestuurder, verkeerden onder invloed van drank. Het meest gedronken had een 56-jarige Purmerender. De man had twee keer zoveel drank op als toegestaan. Tegen alle drie de automobilisten is proces-verbaal opgemaakt.

Tijdens de controle werden verder nog drie boetes uitgedeeld aan bromfietsers. Voor het bellen tijdens het rijden, geen verlichting en een te hoge constructie snelheid.

In de nacht van zondag op maandag werden op de Jaagweg nog vijftien bestuurders op het rijden onder invloed gecontroleerd. Geen van allen had (teveel) gedronken.

Rijbewijs kwijt

Krommenie, 4 nov, 05:13 uur

Tijdens een alcoholcontrole op de Heiligeweg heeft de politie zondagochtend vroeg het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige automobilist uit Krommenie. De man had een alcoholgehalte van 1,3. De beginnend bestuurder was slechts enkele maanden in het bezit van zijn rijbewijs.

Op de Hoofdtocht in Zaandam werd zaterdagmiddag rond 17:00 uur een 38-jarige Zaandammer aangehouden. De man had anderhalf keer zoveel drank op als toegestaan.

Inbraak in basisschool

Monnickendam, 5 november 2007, 11:21 uur

De directrice van een basisschool aan de Oude Zijds Burgwal heeft aangifte gedaan van diefstal uit haar school. De diefstal moet afgelopen weekend hebben plaatsgevonden. Er worden 5 laptops vermist, met een geschatte totale waarde van 4000, -. De politie onderzoekt de zaak en sluit de mogelijkheid niet uit dat er gebruik is gemaakt van een valse sleutel.

Drankrijders

Middenbeemster, 3/4 nov

Tijdens alcoholcontroles in de Middenbeemster en Volendam heeft de politie afgelopen weekeinde een 22-jarige Edammer en een 23-jarige Volendammer aangehouden omdat zij onder invloed van drank verkeerden. De beginnende bestuurders reden over de Middenweg en de Zeddeweg toen zij ter controle aan de kant werden gezet.

Beide kregen een rijverbod van enkele uren en een proces-verbaal.

Asociaal weggedrag

Amsterdam/Zaanstad, 3/4 nov, 14:00-18:00 uur

Tijdens diverse onopvallende motor- en (video)autosurveillances op de A7, A10 en de Provincialeweg N203 in Zaandam werden afgelopen weekeinde dertien bestuurders aan de kant gezet en bekeurd. De overtredingen betroffen te hard rijden, rechts inhalen, bellen tijdens het rijden, rijden over het verdrijvingvlak en inhalen over een doorgetrokken streep.

Op de A10 in Amsterdam moest een 37-jarige Amsterdammer zijn rijbewijs inleveren vanwege zijn gevaarlijke rijgedrag. Agenten in een onopvallende videoauto hadden de automobilist al enige tijd over de N247 gevolgd omdat het rijgedrag van de man hen opviel. Bij het oprijden van de A10 zagen de agenten de bestuurder plots heel hard remmen waarbij hij zijn achterligger onnodig in gevaar bracht. De agenten zetten de bestuurder daarop aan de kant en vorderden zijn rijbewijs in.

Man trekt vriendin van fiets

Zaandam, 4 november 2007, 19:33 uur

Een 22-jarige man uit Wormerveer is op de Westzijde aangehouden wegens het mishandelen van zijn 18-jarige Zaandamse vriendin. Het stel had eerder op de dag woorden gehad en was elkaar weer tegengekomen op de Westzijde. De man zou zijn vriendin van haar fiets hebben getrokken. De jonge vrouw kon zich daarna lostrekken en wegrennen. Maar de man zou haar opnieuw hebben vastgepakt, hebben meegesleurd en geslagen. Omstanders bemoeiden zich ermee en probeerden de man te bedwingen. Zo ook een politieagent in burger. Die hield de man aan en liet de politie bellen. De ingeroepen versterking nam de verdachte over. De Zaandamse raakte overstuur en wilde niet dat haar vriend werd aangehouden. Ze wilde ondanks aanmoedigingen van de politie ook geen aangifte doen. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt en het dossier wordt ingezonden naar justitie. Omdat het hier om een huiselijk geweldzaak gaat is er geen aangifte nodig om een strafbaar feit rond te krijgen. De agent in burger heeft ook een verklaring afgelegd die is toegevoegd aan het dossier.

Agent ontmaskert Marktplaatsoplichter

Zaandijk, 5 november 2007, 10.00 uur

Een 22-jarige man uit Alkmaar is door een agent in privétijd aangehouden op verdenking van heling en oplichting. De agent was geïnteresseerd in een buitenboordmotor die op Marktplaats werd aangeboden. De 22-jarige verkoper kwam maandagochtend met de buitenboordmotor bij de agent thuis in Zaandijk. De politieman vroeg of de motor, die inmiddels op een steekkar was gezet, van diefstal afkomstig was. De verkoper beweerde van niet; het ding was een erfstuk en wegens financiële omstandigheden wilde hij er nu van af. De agent noteerde het serienummer van de motor en noteerde voor de zekerheid ook het autokenteken. Vervolgens ging de agent naar binnen en belde met de KLPD, waar alle gestolen vaartuigen en motoren geregistreerd staan. Hij kreeg te horen dat de buitenboordmotor in mei 2007 als gestolen was opgegeven. De agent hield ondertussen de Alkmaarder in de gaten, maar die rook onraad en maakte de motor los. De politieman ging naar buiten en confronteerde de man met wat hij zojuist had gehoord. De verdachte stapte snel in zijn auto en reed weg. De agent waarschuwde snel zijn collega's en gaf het kenteken door. Op de Oud Heijnstraat in Zaandijk werd de verdachte aan de kant gezet. De motor is in beslaggenomen en de politie doet onderzoek naar de exacte herkomst van de motor.

Laatst gewijzigd 05-11-2007 16:31 | © Politie Zaanstreek-Waterland |